Флоренция – центърът на ренесансова Европа

01/08/2014
Изглед към централната катедрала във Флоренция с прочутата камбанария, дело на Джото
Изглед към централната катедрала във Флоренция с прочутата камбанария, дело на Джото.

На 1405 км от София се намира Флоренция, сърцето на живописната италианска област Тоскана, прочута с червеното вино Кианти и с необятните си хълмове.

Градът е разположен покрай река Арно, а целият исторически център е част от културното наследство на ЮНЕСКО. И има защо, като се има предвид катедралата Дуомо с Камбанарията на Джото или покрития Понте Векио (буквално „Старият мост“). Да не говорим за Палацо Векио („Старият дворец“), домът на легендарните Медичи, които са властвали в ренесансовата епоха, или за прочутата Галерия Уфици.

Сред забележителностите е Централният пазар, който много напомня на столичните Хали, но сградата е също с ренесансов оттенък. Университетският център също е сред забележителностите, включени в културния списък на ЮНЕСКО. В града има около 380 хиляди жители.

Църквата на Седемте светци
Църквата на Седемте светци.

На площада пред Палацо Векио са разположени и многобройни статуи и паметници, една от които е известната скулптура на Давид от Микеланджело. Разбира се, става въпрос за дубликат, а истинската може да се види в местната Академия на изкуствата (също забележителна сграда) срещу солидно заплащане и още по-сериозно чакане.

Куполът на централната катедрала "Дуомо"
Куполът на централната катедрала „Дуомо“.

Понте Векио е най-известният мост, по който може да се премине от отсрещната страна на река Арно, а магазинчетата по него ще са радост за всяка жена и ужас за мъжете. Там се продават единствено бижута, при това от местни производители с дълги традиции. А цените са подобаващи.

Прочутият "Понте Векио", което в превод означа "Старият мост"
Прочутият „Понте Векио“, което в превод означа „Старият мост“.

Под моста пък могат да бъдат забелязани състезатели по кану, които усърдно тренират пред погледите на тълпите от туристи. А до базата с лодките има и малко футболно игрище, в което зажаднелите за калчото могат да поритат.

Като стана дума за спорт, Флоренция не може да се оплаче от липса на съоръжения. Гордостта на града е без съмнение футболният отбор Фиорентина, който играе мачовете си на общинския стадион „Артемио Франки“. Стадионът е разположен в грамаден парк, който предлага възможности за доста спортове.

В непосредствена близост се издига стадио „Луиджи Ридолфи“, който е за лека атлетика. Следва „Стадио ди ръгби падовано“, както и залата „Нелсон Мандела Форум“, която се използва за волейбол и баскетбол. Има още тенис кортове, закрит плувен басейн, както и стадион за бейзбол. И разбира се, целият парк е с разчертани велоалеи за колоездачи и писти за бягане за любителите на спринтовете.

Централният вход на стадион "Артемио Франки"
Централният вход на стадион „Артемио Франки“.

На няколко километра от спортния парк е и Коверчано, базата на националния отбор по футбол на Италия, където има и школа за треньори. При това една от най-реномираните в света. Не липсва и музей на футбола за феновете.

Лекоатлетическият стадион във Флоренция
Лекоатлетическият стадион във Флоренция.

Няма никакви проблеми съоръженията да се използват по едно и също време. На 16 юли например на 40-хилядния „Артемио Франки“ имаше концерт на местната поп звезда Лигабуе, а в 7000-ната зала „Нелсон Мандела Форум“ започваха финалите на Световната лига по волейбол. Всичко това около 19,00 ч вечерта. И за да се избегне струпването на маси от хора след края на съответните събития, от общината бяха предвидили достатъчен брой автобуси, които да извозят хората след края на мероприятията.

Ликът на Нелсън Мандела краси входа на залата за волейбол, баскетбол и хандбал, която носи името на големия южноафрикански лидер
Ликът на Нелсън Мандела краси входа на залата за волейбол, баскетбол и хандбал, която носи името на големия южноафрикански лидер.

Трябва да се отбележи, че градският транспорт е доста добре организиран и точен. Един билет струва 1,20 евро и с него може да се пътува в продължение на 90 минути след перфорирането му по всички линии из града. Качването става само през първата врата, а слизането – през задните. И всеки трябва да си знае на коя спирка трябва да слезе, защото ако няма други желаещи и не е натиснат съответния бутон, автобусът няма да спре. Ако пък някой е решил да се повози гратис, рискува да попадне на контрольори, които не жалят и пишат фишове за 50,00 евро.

Изглед на улица в спокоен квартал на Флоренция
Изглед на улица в спокоен квартал на Флоренция.

По-сложно е с такситата. Става или чрез обаждане по телефона или от някоя стоянка. Но да стоиш край пътя и да махаш отчаяно с ръка – много трудно, да не кажем невъзможно. И средно излиза по 10-15 евро в зависимост от разстоянието.

Във Флоренция държат и на чистотата, както и на разделното събиране на смет. Хитреците, които обаче не искат да си хвърлят отпадъците разделно, са в затруднено положение. Защо ли? Защото контейнерите за стъкло, хартия или органични отпадъци се заключват и ключ имат само местните.

Контейнерите за разделна смет се заключват и могат да бъдат ползвани само от гражданите на Флоренция
Контейнерите за разделна смет се заключват и могат да бъдат ползвани само от гражданите на Флоренция.

Освен с червените си вина, Флоренция и областта Тоскана могат да се похвалят с животновъдството и по-специално с говеждото си. „Фиорентина“-та е сред най-скъпите деликатеси, които по ресторантите вървят около 20 евро порцията. Иначе човек може да се наяде за средно 13 евро в зависимост от това дали предпочита пица или типичната паста. А за да е сигурен, че ще опита от местните вкусотии, туристът трябва да се отбие до вече споменатия Централен пазар.

На първия етаж местни производители са изложили продукцията си – сирена, кашкавали, хлебни изделия, салами, меса, вина, зехтин и сладки неща. Много от търговците са опънали и маси пред сергиите си, на които клиентите могат да се насладят на стоките им. За по-изисканите има и ресторант на третия етаж, а на втория са заведенията за бързо хранене, но отново с местни продукти.

И във Флоренция не липсват графити, като тук виждаме увековечен футболист на местния "Фиорентина"
И във Флоренция не липсват графити, като тук виждаме увековечен футболист на местния „Фиорентина“.

В града има две железопътни гари, а наблизо е и летището „Америго Веспучи“. Чрез магистралата „Фи-Пи-Ли“ Флоренция е свързана с останалите по-големи градове в региона, а именно Пиза и Ливорно (Firenze – Pisa – Livorno, откъдето идва името на аутострадата, б.р.).

от

публикувано на: 01/08/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: