Ом… За ползите от медитацията

30/07/2014

zaduha-meditacia!

Не е нужно да си будистки монах, за да медитираш. Нито дори хипи, любител на индийския коноп. Въобще не е нужно да напускате работа, да продавате всичко и да се оттегляте от света в тибетски манастир.

Последните научни открития дадоха убедителни доказателства, че медитацията е полезна абсолютно за всеки човек, защото намалява стреса, подпомага лечението, усилва имунната система и дори ни прави по-умни. Дори да медитираме едва 10-ина минути на ден.

Ако не сте абсолютно сигурни какво е медитацията, представете си следното: сядате удобно, затваряте си очите и съсредоточавате вниманието си върху дишането. Почувствайте въздуха, който навлиза през ноздрите ви и изпълва дробовете ви от горе до долу, а след това излиза от тях. Повторете. По естествен начин ще започнете да дишате по-бавно и дълбоко. Отбележете какво нахлува в главата ви, определете го като „мисъл”, прогонете го, а след това върнете вниманието си към дишането.

Когато се уловите, че мечтаете, планирате, анализирате или се тревожите (което ще се случва постоянно), просто позволете на мислите да отлетят и се фокусирайте отново върху въздуха, преминаващ през тялото ви. Останете в това състояние 10-15 минути. За прогонването на мислите, можете да се фокусирате освен в дишането си, и в някаква дума или фраза.

Медитацията изисква обръщане на вниманието навътре, оттеглянето му от външния свят. Има, разбира се, различни медитативни практики, но крайната цел е една и съща – умствена релаксация и покой на ума.

Заради многото начини за практикуване на медитация, много хора се чудят дали правят нещата както трябва. Има един сигурен начин да установите – ако се чувствате по-добре след това, значи медитирате както трябва.

Научно доказано е, че медитацията:

  • Намалява стреса и безспокойството
  • Лекува страхове и натрапчиви мисли
  • Засилва увереността
  • Освобождава от усещането за депресия
  • Подобрява концентрацията
  • Повишава мотивацията
  • Лекува пристрастявания
  • Разрешава проблеми със съня
  • Помага на хората, страдащи от панически атаки

Няколко проучвания показаха, че хората, които медитират за кратко време имат по-ниски нива на тревожност и депресия. За да установят точно на коя част от мозъка действа медитацията, учени от медицинския факултет на Харвардския университет използвали ядрено-магнитен резонанс, за да изследват мозъчната активност на медитиращи хора.

Те установили, че медитацията активира секторите, които отговарят за автономната нервна система, която пък управлява функциите в телата ни, които ние не можем да контролираме – като храносмилането и кръвното налягане. Това са и функциите, които често страдат заради стреса. И има логика, че помагайки им, можем да избегнем свързаните със стреса състояния като сърдечни и храносмилателни проблеми и безплодие.

Според сп. „Ню Сайънтист” учени са открили, че чрез медитация се постига повече от това просто да се чувстваш добре и да се успокоиш. Тя спомага за по-добра работоспособност и променя структурата на мозъка.

Медитацията увеличава и мозъка ни! Сара Лазар и нейни колеги от централната болница в Масачузетс, Бостън, САЩ, използвали ядрено-магнитен резонанс, за да сравнят 15 души с опит в медитацията от години, и 15 души, които никога не са го правили. Лекарите открили, че медитирането увеличава дебелината на кората на главния мозък в областите, свързани с а вниманието и сетивният процес. Откритието се равнява на откритията, разкриващи, че талантливите музиканти, атлети и полиглоти  имат нарастване в съответните области на кората на главния мозък.

Със сигурност всяко нещо, което ни помага да се борим със стреса, е добре дошло. Какво още обаче медитацията може да направи за нас? Според много проучвания медитацията има не само ментален, но и значителен физиологически ефект върху тялото. Сред многото други ползи, проучванията са доказали, че медитацията помага за подобрението при болни от сърце, намалява болката и укрепва имунната система, като по този начин й помага да се бори с болестите.

Списание Stroke публикува проучване, проведено с 60 афроамериканци с атеросклероза или удебелени артерии, които практикували медицатия в период от 6 до 9 месеца (афроамериканците са два пъти по-застрашени от смърт от сърдечносъдови заболявания в сравнение с хората от бялата раса).

Резултатите показали, че при хората, които медитирали удебеленията в артериалните стени намалели, докато при контролната група немедитиращи даже се увеличили. Промяната при медитиращите на практика намалява риска от инфаркт с 11% и от инсулт с между 8 и 15%.

от

публикувано на: 30/07/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: