В неделя „София диша“

29/07/2014

Станете част от визуалните и сценични изкуства, литература, екология и спорт, социално-образователни инициативи. Това, което фестивалът „София диша“ предлага на хората, е един нестандартен и интригуващ начин всеки да опознае богатството от културен живот в София, което само чака да бъде преоткрито.

Фестивалът се провежда всяка неделя от месец август в София. „София диша“ е част от „Културния календар на София“ и в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за „Европейска столица на културата 2019“.

Титлата „европейска столица на културата“ е създадена с цел да допринесе за сближаването между европейските народи по инициатива на Мелина Меркури през не толкова далечната 1985 г.

Според правилата определянето на един или друг град (от 2008 г. на два града) става на базата на два строги критерия – „европейско измерение“ и „град и граждани“. От началото до днес над четиридесет града са били обявявани за победители в съревнованието и резултатът винаги е бил един и същ. Радикална промяна в имиджа на града и страната, устойчиво развитие за години напред, изграждане на нови културни институции и практики, мултиплициране на ефекта чрез появата на образа на града в множество произведения на изкуството в цяла Европа.

„София диша“ има за цел в културно, социално и икономическо отношение да реализира огромния потенциал, който София притежава. Амбициите на фестивала са насочени към стотиците самостоятелни български автори, различни организации и инициативи, които да получат възможност за изява. По този начин столицата ни ще се появи на европейската културна карта като сериозен център на култура и събития и ще промени позитивно имиджа си в Европа и света.

от

публикувано на: 29/07/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: