7 филмови поредици, които трябва да умрат

23/07/2014

indiana-jones-wallpaper

Липсата на оригинални идеи в продукциите на големите филмови компании не е проблем, който споменаваме за първи път и можете да сте сигурни, че скоро няма да спрем да се оплакваме по темата. Макар явлението да не ново, тенденцията на продължения, разширения, remakes и reboots се наблюдава особено ясно в последните няколко години и започва да дразни не само претенциозни хипстъри и филмови критици, но и средния зрител.

Днес сме подбрали някои от филмовите франчайзи с най-ненужни или многобройни продължения. Някои от тях започват силно, но разочароват публиката си с неадекватни допълнения към историята, други просто започват и разочароват публиката си, но общото между поредиците по-долу е, че сме видели достатъчно от тях.

Transformers/Трансформърс

Transformers е една от първите ни асоциации с израза „ненужно продължение“ (и с израза „подигравка с интелекта на публиката“).

1

Франчайзът стартира през далечната 1984 с основна цел да продава играчки. Към анимационните филми от зората на поредицата днес са добавени неимоверно количество комикси, игри, разнообразни продукти и разбира се – игрални филми, а към основната цел не е добавено абсолютно нищо.

Краят на извънземните роботи, които се превръщат в съвсем земни автомобили (и техните смъртни врагове, които са извънземни роботи) обаче не е близко – освен четирите филма на Майкъл Бей, които излязоха на екран през последните 7 години, очакваме още две заглавия през 2016 и 2018.

Saw/Убийствен пъзел

Екстремната идея и мрачната атмосфера на първият филм от поредицата Saw предизвика истински фурор веднага след премиерата си и все още пази мястото си сред задължителните заглавия за съвременния хорър фен. Същото не може да се каже да продълженията, които към момента са шест, но създателите на франчайза са категорични, че ще се завърнат  с поне още едно.

2

Ако първият филм е оригинален и провокативен, а следващите две части – прилични продължения, то останалите са просто отегчително и ненужно раздуване на франчайз, изгубил чара си.

Бруталните убийства и мъглявите морални поуки, които ги свързват, стават все по-предвидими и безинтересни с всяко следващо заглавие от поредицата.

American Pie/Американски пай

Още един пример за поредица, която започва сравнително силно и се размива постепенно. “American Pie” стартира през 1999-а с оригиналната тийн комедия, чийто смях се плъзга по границата на тоалетния хумор, но (почти) не я преминава.

3

Директното продължение, излязло две години след оригинала, също е приемливо, но с American Wedding (третата, но не и последна част от франчайза) качеството започва постепенно да спада.

Освен четирите заглавия, следващи приключенията на злощастната група приятели, American Pie включва и още четири комедии, чиято връзка с основния франчайз остава предимно на ниво заглавие.

Pirates of the Caribbean/Карибски пирати

Идеята за поредица от филми, базирана на атракция в увеселителен парк може да изглежда абсурдна, но трябва да признаем, че тя проработи – поне за известно време.

4

Първите две заглавия от приключенския франчайз бяха забавни и колоритни, а третата щеше да ни харесва много повече, ако беше заключителна за поредицата.

Специфичният чар на Джони Деп в ролята на капитан Джак Спароу не е достатъчен без динамична история и интересни поддържащи персонажи, което видяхме в “В непознати води” и вероятно ще видим отново в планираната за 2016-а пета част от поредицата.

Indiana Jones/Индиана Джоунс

Индиана Джоунс безспорно е както една от най-запомнящите се роли на Харисън Форд, така и един от най-култовите приключенски персонажи. Препятствията, пред които харизматичният археолог от оригиналната трилогия се изправя, са мистериозни, вълнуващи и забавни, а самите филми балансират напрегнатите моменти със свеж хумор.

5

Освен класическите приключенски филми, франчайзът включва телевизионен сериал, комикси, игри, романи… и “Царството на кристалния череп“. В това масово мразено от феновете продължение Индиана Джоунс, когото помните с чар, интелект и съобразителност, изглежда като лоша пародия на самия себе си, а негов партньор е досаден младеж, изигран от Шиа Лабъф.

Разочарованията не свършват тук – очакваме още един филм, в който Харисън Форд вероятно няма да се завърне като Индиана Джоунс поради натоварен график.

Underworld/Подземен свят

За разлика от публиката, филмовите компании никога не се изморяват от филми за вампири. Тук обаче те не се наричат вампири (нито пък смъртните им врагове – върколаци), което горе-долу изчерпва оригиналността на франчайза.

6

Underworld може да ви предложи всичко, което очаквате – непрактични костюми, блед тен, мистериозни истории за древни паранормални същества, предателства и интриги, търсене на отмъщение, което отнема твърде много време и усилия, за да е оправдано, и разбира се – зрелищни битки.

Дори да сте фенове на жанра, можете да се съгласите, че поредицата Underworld става все по-безинтересна с всяка следваща част, а предстоящият пети филм (2015) надали ще ни изненада приятно.

Final Destination/Последен изход

Подобно на “Saw”, “Final Destination” е пример за идея, която работи добре за едно-две заглавия и се изчерпва бързо.

7

Първият филм е базиран на преработен сценарий за епизод на “Досиетата Х” и комбинира фаталистичната концепцията за неизбежна смърт с почти комичните начини, по които тя се реализира. Тази формула е интересна, но Final Destination я експлоатира до момент, в който тя става напълно предвидима, т.е. артистичният подход вече е „хайде да направим същия филм и да се надяваме, че никой няма да забележи“.

Към момента франчайзът се състои от пет филма (плюс комикси и романи), но е възможно да бъдат заснети още. Също така е възможно вече да сте ги гледали, но да не сте разбрали.

от

публикувано на: 23/07/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: