Картини от една изложба 16.03.2013

14/03/2013
West Side Story

…Историята за Ромео и Жулиета е пренесена в средата на 50-те години на миналия век като действието се развива в западната част на Манхатън, Ню Йорк, където две враждуващи банди JETS (джетовете, реактивните) и SHARKS (акулите) водят жестока битка за територии. Тони, основателят на „джетовете“ се влюбва в Мария, сестрата на Бернардо, главатарят на „акулите“…

Идеята за мюзикъла „Уестсайдска история“ принадлежи на Джеръм Робинс, който през август 1955 година се среща с Артър Лорънс и му предлага да подготви сюжета. В интерес на истината двамата са обсъждали доста преди това тази идея, но предишният вариант е бил за еврейско момиче и католическо италианче. Работното заглавие тогава е било „Ийстсайдска история“, но инвазията на пуерториканците в началото на 50-те години на миналия век променя плана. LEONARD BERNSTEIN е в разговори с двамата още от 1949 година и бързо започва да работи по новата идея. Към екипа през ноември 1955 година се присъединява и либретистът STEPHEN SONDHEIM и така на 26 септември 1957 година се състои премиерата на „Уестсайдска история“ на сцената на „Уинтър гардън тиътър“ на Бродуей. Първите изпълнение пред публика обаче са още на 20 август 1957 година в столицата Вашингтон и малко след това във Филаделфия.

DAVE GRUSIN споделя в интервю: „Идеята ми за интерпретация на „Уестсайдска история“ се породи от старото ми чувство на уважение към уникалния подход на LEONARD BERNSTEIN към това, което се нарича шоу музика. Аз лично не харесвам стила на Бродуей, но през 1957 или 1958 година бях вдъхновен и провокиран от свежия дух и стил на този творба, каквито не бях чувал въобще. И тъй като тук има съчетание на джаз и латино елементи, които са моя слабост, това произведение стана особено значително за мен като музикант. В онези години то бе шедьовър, но и днес, 40 години след премиерата му, то е шедьовър, то се оказа извън времето.“

Албума „DAVE GRUSIN PRESENTS WEST SIDE STORY“ или „DAVE GRUSIN ПРЕДСТАВЯ УЕСТСАЙДСКА ИСТОРИЯ“ е записан с участието на MICHAEL BRECKER, ARTURO SANDOVAL, GLORIA ESTEFAN, BILL EVANS, JONATHAN BUTLER, JON SECADA, DAVE VALENTIN, JOHN PATITUCCI, LEE RITENOUR, DAVE WECKL.

Ще го чуем в предаването „Картини от една изложба“ на програма „Хоризонт“ на БНР в събота, 16 март, след новините от 21 ч.

от

публикувано на: 14/03/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: