Акценти, но френски!

14/07/2014

1079px-Langues_de_la_Francesvg-1

Говорите ли френски? Каквото и да отговорите, по-важното е как го говорите. Оставяме настрана чужденците-нефранкофони, квебекарите с мекия, все едно от сливенската френска гимназия акцент и белгийците с почти пернишки „пуононс”.

Сравнимо ли е да си провансалец в Париж с това да си северняк в Марсилия?

Преди повече от година проучване на сайт за „срещи по афинитет” решава да спретне класация на „най-секси” акцентите във Франция (sic).

Картезианският подход, с който повечето свързват Франция, като че ли играе лоша шега на акцентите, с които е изпъстрен езика й. Именно акцентите, а не диалектите, въпреки ролята на регионалните езици върху формирането на тези напевни на юг и насечени на североизток произношения на френския.

Едни от големите национални медии акцентират върху недоброто приемане на акцента от т.н. „висши сфери”, други се възмущават, че се акцентира върху „секси”-тулузкия акцент, което всъщност е прекият резултат от проучването сред над 1000 души.

Определяна от французите като толерантна, а от доста чужденци като надменна, Франция отново не е единна в тълкуването на регионалните различия – богатство на идентичности за едни или бягство от тях за други.

Въпреки тенденцията за растящо приемане на фонетичните особености на говорещите френски като роден език, медиите и държавната администрация не допускат сред представителите си отклонения от „нормата” без акцент (която не е т.н. „парижки” говор). За сметка на това те са добре дошли в част от сценичните изкуства (без театър).

Най-важният извод от анкетата все пак е, че над половината от запитаните са заинтригувани от акцента на мъжете/жените около тях, а около една трета го намират решаващ при избора на партньор.

Съблазнително ли е да имаш акцент? Психоложка от сайта за запознанства свързва положителния отговор на този въпрос най-вече с южняшкия говор по две причини.

Първата е, че се приема за забавен, а смехът е водещ, особено при първа среща. Втората – може би по-важната е, че югът значи качество на живот (т.н. „средиземноморска диета”), слънце, гостоприемство и бонвиванство.

За успокоение на „правилно” говорещите – половината анкетирани намират липсата на акцент за „интелигентна”, а над една трета дори я определят като „харизматична”.

А вие как приемате акцента или липсата му?

Още по темата – тук и тук.

от

публикувано на: 14/07/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: