Солисти от Смесения хор на БНР представят творби от Димитър Ненов

28/02/2013

Солистки от Смесения хор на Българското национално радио ще представят интегрално изпълнение на камерните песни на Димитър Ненов на 1 март от 19.30 часа в Първо студио на БНР. Клавирният съпровод е на Богдана Попова, Марио Ангелов и Драгомир Йосифов, който е и главен диригент на хора.

Концертът е озаглавен „…Извън редицата….”, заради идеята, че извън редицата на големия ансамбъл ще излязат певиците от Смесения хор. Извън редиците на обикновеното е и Димитър Ненов.

Музикалният сезон 2012/13 на Смесения хор на БНР е посветен на 60-годишнината от смъртта на Димитър Ненов. „Не съм привърженик да търсим единствено календарни измерения, за да се обърнем към творчеството на важен композитор“, признава Драгомир Йосифов – главен диригент на Смесения хор. „Наистина, сезон 2012/2013 съвпада с тази кръгла годишнина от смъртта на композитора, но за мен идеята да се изпълнява Ненов е винаги актуална. Той е високо оценен композитор, издигнат почти на пиедестал. Въпреки това творчеството му не е много познато и най-вече вокалните му произведения, които съставляват повече от половината му творби. С голямо удоволствие ще изпълним тази музика от висок разряд и чистота“, коментира диригентът.

Димитър Ненов е в авангарда на представителите на българската композиторска школа, пианист, клавирен педагог. Завършва в Германия архитектура, като паралелно с това учи пиано и музикална теория в Дрезденската консерватория. След това учи композиция в Музикалната академия в Болоня, а през 1937 започва да преподава в Държавната музикална академия – София. Концертира из Европа с богат репертоар от предкласични и авторски творби. Аплодират го в Германия, Дания, Италия, Полша. Музиката му е хармонична, стилът му – хармоничен и самобитен, с ярка мелодика и усет за вплитане на кода на българската народна песен. Ненов е сред основателите на Дружеството на българските композитори „Съвременна музика“ (1933), като заради творчеството си и активната обществена дейност се превръща във водеща фигура за българската музика и цялата българска култура.

Концертът ще се излъчва пряко по програма „Христо Ботев” на БНР. Билети се продават на касата на БНР на бул. „Драган Цанков”4.

от

публикувано на: 28/02/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: