10 от най-мразените филмови герои

04/07/2014

Нека бъдем честни – за всеки любим персонаж от филм, за който се сещате, има поне трима, който не можете да понасяте.

За някои от тях това е напълно нормално, защото са злодеи/психопати/паранормални чудовища. При други причината е лоша актьорска игра, зле написан сценарий или комбинация от двете. Каквато и да е причината, героите, които не харесваме, често се отпечатват в съзнанието ни дори по-ярко от тези, на които се възхищаваме.

Джар Джар Бинкс/Star Wars

Сочен като пример за ненужен и досаден comic relief, Джар Джар Бинкс е може би най-мразеният персонаж в историята на съвременното кино.

1

Гущероподобното извънземно от новата Star Wars трилогия е непохватно, няма елементарни обноски и макар да се опитва да помогне на главите герои, най-често им докарва неприятности.

Поведението и тежкият акцент на Джар Джар пък използват стереотипни схващания за чернокожите жители на Ямайка, което го поставя в редиците на обидните културни стереотипи в Star Wars вселената.

Сам Уитуики/Transformers

Шиа Лабъф може да има много фенове, но има и също толкова (ако не и повече) хейтъри. Една от най-значимите причини за това е ролята му на Сам в поредицата Transformers.

2

Няма да се впускаме в подробни разсъждения за качествата на самите филми, тъй като това само по себе си е доста обширна тема, но сме склонни да се съгласим, че поредица, чийто фокус са зрелищните битки между огромни роботи, няма нужда от глуповат човек, който да задвижва сюжета (доколкото можем да приемем, че има такъв).

Дори да успеем да простим присъствието на Сам във филмите, трудно бихме могли да простим неубедителното и в много моменти откровено дразнещо изпълнение на Лабъф.

Бела Суон/Twilight

Поредицата “Twilight” според нас не блести с особена дълбочина и креативност (за сметка на това героите блестят много повече, отколкото е допустимо за вампири), но най-дразнещият аспект в нея е главната героиня Бела Соун.

3

Бела е постоянно тъжна и апатична, взема откровено глупави решения и като цяло животът й се върти единствено около обсесивната й любов към Едуард.

Към негативните черти, които Бела показва още в книгите, филмовата й версия добавя постоянното апатично изражение, което или няма никаква връзка с душевното й състояние, или говори лошо за последното.

Лори Граймс/The Walking Dead

Трудно е да се повярва, че най-мразеният персонаж в сериал за кръвожадни ходещи трупове е средностатистическа американска жена, но това е факт.

4

Феновете на “The Walking Dead” все още са изнервени от героинята на Сара Уейн Келис, въпреки че тя е мъртва от повече от сезон екранно време.

Причините за това са многобройни – като започнем от факта, че първото нещо, което тя прави след започването на апокалипсиса, е да забременее от най-добрия приятел на мъжа си, минем през нейната нерешителност и емоционална нестабилност и стигнем до съмнителните й способности като майка и съпруга.

Анакин Скайуокър/Star Wars

Не ни разбирайте погрешно – както почти всички Star Wars фенове, обичаме и се възхищаване на Darth Vader по очевидните причини – че той е един от най-епичните злодеи в историята на киното и че има най-готиния костюм в целия франчайз.

5

Много фенове обаче са разочаровани от начина, по който Анакин е представен в prequel трилогията.

Там проследяваме историята на Скайуокър от досадно безразсъдно дете, през досаден безразсъден тинейджър до психически нестабилен прохождащ злодей – емоционално пътешествие, което според множество фенове не добавя нищо смислено към основната история.

Ани Уилкс/Misery

За разлика от повечето герои в този списък, Ани Уилкс е персонаж, който би трябвало да мразим.

6

Творчеството на Стивън Кинг изобилства от подобен тип герои, а екранизацията на “Мизъри“ затвърждава образа на Уилкс. Тя е нестабилна, антипатична и безсърдечна медицинска сестра с доста изкривени представи за любов и загриженост.

Изпълнението на Кейти Бейтс остава вярно на героинята от книгата, а резултатът е запомнящ се персонаж, който е мразен само по правилните причини.

Арни Грейп/What’s Eating Gilbert Grape

“What’s Eating Gilbert Grape” не е най-запомнящият се филм в кариерите на двамата главни актьори Джони Деп и Леонардо ДиКаприо, но е причината за много негативни коментари по адрес на втория.

7

В меланхоличната драма той играе Арни Грейп – момче, от чиято умствена изостаналост страдат повече близките му, отколкото той самият.

Въпреки изключително убедителното изпълнение на ДиКаприо, много зрители смятат, че персонажът е дразнещ и неприятен, а други го мразят заради тежестта, с която обременява живота на брат си Гилбърт.

Short Round/Indian Jones and the Temple of Doom

В повечето случаи сме склонни да простим неубедителните и неловки изпълнения на децата-актьори, но никога не можем да простим мързела на режисьори, които допускат досадни стереотипни герои в сюжетите на филмите си.

8

Такъв е случаят със Short Round – виетнамското момченце, което се притичва на помощ на Индиана Джоунс в “Храмът на обречените”.

Момчето е ходещ стереотип (няма как да пропуснете характерния акцент и впечатляващите умения в областта на бойните изкуства), който според много киномани няма място в класическия приключенски епос.

Крал Джофри Баратеон/Game of Thrones

Повечето фенове на “Game of Thrones” вече са свикнали, че любимият им сериал често ги разстройва, но един от персонажите успя да ги ядоса и разочарова повече от всички други.

9

Младият крал Джофри не просто узурпира трона, който не му се полага по право, но освен това управлява безразсъдно и за капак е садистичен разглезен страхливец с мания за величие.

Благодарение на изпълнението на Джак Глийсън, Джофри е още един персонаж, който е мразен по правилните причини.

Г-жа Кормъди/The Mist

“The Mist” е една от любимите ни екранизации по Стивън Кинг – филмът на Франк Дарабонт пресъздава умело атмосферата на книгата, а финалът му дори я превъзхожда.

10

Един от най-неприятните герои (след ужасяващите кръвожадни чудовища, разбира се) от романа е брилянтен и на големия екран.

Става въпрос за г-жа Кормъди (или Майка Кормъди, както самата тя се нарича) – религиозна фанатичка, която наелектризира така или иначе напрегната апокалиптична атмосфера с абсурдните си проповеди и агресивните си постъпки.

от

публикувано на: 04/07/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: