Слънчевите алергии

18/07/2014

krasota-slanchevi-alergii

Без съмнение сте чували, че слънцето може да предизвика алергия, ползвате дневен крем със слънцезащитен фактор и не тръгвате на море без лосиони и млека срещу UV лъчите. Предлагаме ви да пет хипотези, свързани с повишената чувствителност на нежния пол към силното лятно слънце.

Наследственост

Предимно жените страдат от алергия към силните слънчеви лъчи.  Най-често този вид алергична реакция се предава именно по женска линия – майката ражда дъщеря, която също има непоносимост към слънце. По правило това става ясно още в ранна детска възраст – ситните червени пъпчици се появяват още на 2-3-годишна възраст. После ситуацията се нормализира за известно време. В пубертета непоносимостта възкръсва.

Продължителността на заболяването е различна. Нерядко може да трае десетилетия. Срещат се и случаи, когато се появява внезапно и също така внезапно изчезва.

Неправилно хранене

То е един от основните фактори, които предразполагат към слънчева алергия. Предполага се, че дефицитът на витамините А и Е повишава вероятността от развиване на непоносимост към ултравиолета. Това оповестиха немски учени след дългогодишни изследвания.

Те установили и още няколко интересни факта. Например, че повишената чувствителност към слънцето се провокира не само от липсата на витамини, но и от нарушен баланс на чревната микрофлора.

В тази връзка специалистите препоръчват нова схема на лечение. Тя включва задължителен прием на витаминни препарати и средства, нормализиращи чревната микрофлора. Освен това пийте всеки ден киселомлечни напитки, съдържащи лактобактерии. Те облекчават проявите на алергичните реакции.

Друго кожно заболяване

Невинаги сърбящите обриви по лицето, гърдите и ръцете са слънчева алергия. Много често под този симптом се маскира друго хронично кожно заболяване, което се обостря под въздействието на ултравиолетовите лъчи. Подобен характер имат много болести – ненапразно наричат лятото „страданието на дерматолога”.

Ако специалист е потвърдил диагнозата „слънчева алергия”, лятно време ще се наложи да преминете на специален режим на живот. Ако обривите се появяват след 15–20 минути пребиваване на слънце, половин час преди да излезете навън, трябва да нанасяте на откритите участъци на тялото защитни средства с маркировка Sunblock. Те блокират напълно действието на ултравиолетовите лъчи и надеждно предпазват кожата. Естествено, в такава ситуация не може да става и дума за плаж. Нямате право дори да ходите по слънчевата страна на улиците. Само по сенките!

Ако реакцията е с умерен характер, може малко да се поотпуснете и да си позволите да поработите над загара си в продължение на 20-30 минути, но под чадър или тента. И не пропускайте преди това да нанесете крем с висок слънцезащитен фактор.

Хранителни и козметични продукти

Някои вещества усилват чувствителността към слънчевите лъчи. Тогава възниква т. нар. фотодерматоза. Могат да я провокират и хранителни продукти – например цитрусовите плодове.

Затова не ви съветваме на плажа да похапвате мандарини, портокали, грейпфрут или да пиете фреш от цитруси – капчици от него по устните ви са достатъчни да влязат в реакция със слънчевите лъчи.

Резултатът е доста неприятен – появяват се зачервяване, оток и сърбеж. Фотодерматоза може да предизвикат и различни козметични средства – дезодоранти, парфюми, червило, и дори някои продукти за бързо почерняване.
При първите признаци на фотодерматоза веднага трябва да се скриете от слънцето – най-добре в хладна и затъмнена стая. А след това да се заемете с лечение. На първо време спокойно можете да се доверите на домашните рецепти.

Например за премахване на сърбежа и намаляване на отоците ще помогне суров картоф, настърган на ситно. Получената кашица се завива в няколко слоя марля и компресите се поставят върху пострадалите участъци за 15-20 минути. По същия начин можете да използвате сурова краставица или листа от сурово зеле.

Но всички тези съвети са подходящи при незначителни прояви на фотодерматоза. При по-сериозни прояви в действие влизат мазила с противоалергични компоненти. При тежка алергия се назначават хормонални препарати, които бързо облекчават възпаленията. Но всичко това само с разрешение от лекар.

Неправилна слънцезащита

Една от сравнително рядко срещаните, но все пак съществуващи разновидности на повишената чувствителност към слънцето е т. нар. акне „майорка”. Това е типично оплакване: „Използвам качествени слънцезащитни средства и въпреки това пак се изривам.” В този случай виновни са и ултравиолетовите лъчи, и изобилието от слънцезащитни средства на мазна основа.

Слънцето стимулира функцията на мастните жлези, а козметичните масла запушват порите. В резултат на лицето, гърдите, гърба и ръцете се появяват гнойни пъпки.
Решението е просто – сменете слънцезащитните средства с други продукти, в чийто състав влизат колкото се може по-малко мастни компоненти. Оптималният вариант са гелове на водоразтворима основа.

от

публикувано на: 18/07/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: