Няма вечна младост, кожата се нуждае от грижа

25/07/2014

krasota-interview-dermatolog1

Съветите на дерматоложката д-р Слава Божинова.

 Д-р Божинова, как е най-добре една жена да избере клиника и лекар, който да се грижи за кожата й? 

Важно е всяка жена да има свой доверен дерматолог. Честата смяна на лекари и клиники не е гаранция за удовлетворение от страна на пациента. Срещата между пациент и дерматолог задължително започва с консултация, при която дерматологът прави оценка за състоянието на кожата и  предлага подходяща програма за грижи.

Според Европейската академия по дерматология първата консултация трябва да продължи поне 20 минути. Добрият дерматолог ще обясни подробно не само всички предимства, но и страничните ефекти от всяко лечение или естетична процедура.

Добрите дерматолози ще предложат единствено високачествени продукти, а пациентът ще получи специален стикер-сертификат за всеки използван продукт.

Това означава ли, че дерматологичното лечение и процедури са задължително скъпи?

Висококачествените продукти имат висока цена, а работатa с тях предполага и висока цена на терапията. Това са продукти, чиято употреба е разрешена на територията на ЕС и САЩ, преминали са през много клинични проучвания и имат профил на висока безопасност.

Например съществуват много марки ботулинов токсин. Някои от тях са на много ниска цена, но крият риск от странични ефекти и усложнения. Това не е от полза нито за пациента, нито за лекаря.

Лукс или необходимост е дерматологията?

Поставянето на филъри и ботокс спада към луксозните естетични процедури, а към необходимите са визита при специалист при наличие на обрив по кожата, а не консултация с личния лекар.

Към задължителните спада ежегодното проследяване на т.нар. диспластични невуси (рискови бенки ) с цел превенцията на един от най-злокачествените тумори  – меланома на кожата.

Влияе ли стресът върху кожата?

Категорично – да! Добър пример в това отношение е все по-често срещаното акне след 30-годишна възраст. Счита се, че динамичното ежедневие и офис стресът при жената водят до повишаване на мъжките полови хормони в организма и появата на акне.

Мъжете или жените се грижат повече за кожата си?

За разлика от САЩ, където мъжете често се обръщат към дерматолог за естетични процедури, в България все още преобладаваща част от пациентите са дами.

Въпреки това се забелязва тенденция към увеличаване интереса на мъжете към естетиката, като най-често извършваните процедури при тях са лазерната епилация и микродермабразиото.

Как да подготвим кожата за лятото?

Студеният сезон се отразява неблагоприятно върху нашата кожа и тя изглежда сива, суха, груба, с фини бръчки и състарена. Подготовката за лятото може да започне с механичен пилинг на лицето, който отстранява мъртвите клетки и открива свежата кожа.  Процедурата е известна като диамантено микродермабразио.

Има вариант и за химична ексфолиация с алфа и/или бета хидроксикиселини. Такъв пилинг е Маями пил, който съдържа вещество, което блокира ензима тирозиназа, виновник за пигментациите. Пилингът е подходящ за фотоувредена, посивяла кожа на пушачи и мазна кожа.

Следваща фаза е хидратацията на кожата, която може да бъде иглена и безиглена. При беизгленият вариант в кожата чрез апаратура се вкарва коктейл от подмладяващи съставки – хиалуронова киселина, витамини, алое вера, зелен чай.

Друг начин за дълбока хидратация на кожата е инжекционният вариант, който я зарежда с хиалуронова киселина и още съставки, в това число минерали, незаменими аминокиселини и витамини.

Възможна ли е красотата без козметика и докога?

Не е възможна. Прилагането на подходяща козметика започва още след раждането на детето, когато използваме медицинска козметика за къпане и овлажняване на кожата на кърмачето. Задължително е използването на фотозащитен крем на открито. До 1-годишна възраст е забранено детето да се води на плаж.

След това е необходимо употребата на фотозащитен крем с фактор 50+, прилаган на всеки два часа. Редовната употреба на фотозащита в детска и юношеска възраст възпрепятства фотостареенето на кожата и запазва красотата й по-дълго време.

Приложението на антиейдж козметика може да започне след 25-годишна възраст.

Има ли формула за вечна младост?

Засега няма. Човешката клетка е програмирана да се дели определен брой пъти. Науката е установила ген за апоптозата (клетъчна смърт),  с което е свързано и стареенето. Единствено раковата клетка е безсмъртна.

За да изглежда една жена дълго време млада, тя трябва да започне да се грижи системно за своята кожа с подходяща козметика и процедури отрано, както и да притежава “добър ген”.

от

публикувано на: 25/07/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: