Раздадоха наградите „Видко“ за гражданска активност

05/02/2013

Вече са известни имената на личностите, наградени за своята гражданска активност от Движението за национално единство и спасение („ДНЕС“). Повече за наградите „Видко“ в студиото на Бинар разказа Галя Николова, национален координатор на „ДНЕС“ и гост в предаването „Автомотив“.
Наградите „Видко“ са отличие за граждани, организации и институции с активна гражданска позиция, които работят за изграждането на гражданско общество у нас. Наградените за своя личен пример през 2012 активни граждани са:
Спасителят механик от кораба „Коста Конкордия“ Петър Петров получи наградата в категория „Гражданин за пример“. Заедно с шестима свои колеги българи, той спаси над 500 души при потъването на 11-етажния круизен кораб „Коста Конкордия“ край италианския остров Джилио на 13 януари 2012.
Отец Иван от Нови хан е носител на „Видко“ в категория „Общественоангажирана личност“ за дългогодишните си усилия да помага на хора и най-вече деца в затруднено положение. Наградата „Видко“ за неправителствена организация e присъдена на WWF за роля в привличането на обществен интерес към проблемите на околната среда и за насърчаването на отговорно отношение към природата и природните ресурси. Ежегодната инициатива „Часът на земята“, организирана от WWF, набра масова популярност в България през последните години.
Три личности споделят наградата „Видко“ за „Работа в полза на гражданите“ – журналистката Силвия Великова от БНР, Нова българска телевизия и БГ НЕС. Призът в тази категория се присъжда на медии и журналисти за ангажираността им с обществените проблеми и за обективност при отразяването на инициативите на гражданското общество.
Председателят на БОК Стефка Костадинова е отличена със специален приз „Видко“ за „Прослава на името на България по света”. През миналата година тя официално бе приета в „Залата на славата” на леката атлетика и е една от двадесет и четиримата легендарни спортисти в света, които са с признат неоспорим принос и изключителна роля в развитието на тази дисциплина през последните 100 години. Стефка Костадинова притежава повече от 25 години върховото постижение и ненадминат световен рекорд в скока на височина, 209 см, и е безспорната № 1 в тази дисциплина за всички времена.
Посмъртни награди в категорията „Гражданин за пример“ бяха присъдени на тримата българи, пожертвали живота си, за да спасят деца. На 26 май 2012 32-годишният строител Пламен Петков спаси давещо се момиче във водите край плажа в Уест Уитъринг, Англия. Пламен не успя да излезе от водата, повлечен от подводно течение. На 24 юли 48-годишният електротехник Христо Стефанов и 50-годишният оперен певец Петър Тодоров спасиха две деца от водите край охранявания плаж „Липите“ край Синеморец, но платиха за това с живота си.

Екипът на „Автомотив“ и радио Бинар поздравяват отличените личности. Гледайте гостуването на Галя Николова в студиото на Бинар.

 

 

 

от

публикувано на: 05/02/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: