Дупка в бюджета на НЗОК или дузпа за здравеопазването?

24/06/2014

reWalls.com-39656

Докато БНБ спасява КТБ, се оказа, че зее поредната предизвестена яма в здравеопазването.

Вестник „Сега“ алармира: „НЗОК ще отреже наполовина парите за болниците от август.“  По-надолу в статията се казва, че „здравната система в страната е в безпрецедентен финансов колапс“.  Допълнението към втората новина с финансов привкус е от страниците на електронното издание „Дневник“ – „Пламен Орешарски: Правителството беше програмирано като буфер“. Според министър-председателя „предпоставка за случващото се в КТБ е шумен корпоративен сблъсък“.

Българският данъкоплатец ще плати за „корпоративния сблъсък“ –  дотолкова, доколкото парите, с които ще бъде оздравена КТБ са на българските данъкоплатци.

Но нищо, той е свикнал – затова се казва данъкоплатец.

Той, данъкоплатецът и данъците си е платил (и преките, и косвените) – ДОО (9.7% за последната година), ДДС (20%), данък сгради, такса смет, пътен данък,  данък общ доход (прогресивен), здравна осигуровка (8%), нищо че срещу тях не получава нищо или това, което получава отдавна не си струва парите.

Замислете се – колко пъти през последната година сте ходили на лекар и в какъв процент от случаите сте си платили, защото няма направления… Аз лично – много често, макар че всеки месец ми удържат 8% здравно осигуряване.

Е, ако от 1 август не се актуализира бюджетът на болниците, вероятно ще трябва да си плащаме за всичко – ако, разбира се, има работеща болница, защото при липса на финансиране някои здравни заведения може временно да пуснат служителите си в неплатен отпуск и да затворят.

Освен това болни-здрави, лекувани или нелекувани, работещи или безработни ще трябва да си плащаме и въпросните 8% ЗО, независимо, че системата не работи!

„Дупката“, наречена дефицит  на НЗОК е с размер от 328 млн. лв., се казва в доклада за изпълнение на бюджета на касата. Но според заместник-председателя на Българския Лекарски съюз д-р Юлиан Йорданов нейният размер е далеч по-голям – около 400 млн. с прогноза да достигне 500 млн. лв.

А най-странното е, че за нея виновни няма или поне не са обичайните заподозрени (пациентите). По данни на НАП събирането на здравните вноски върви добре и надвишава прогнозните нива. Проблемът е другаде – в държавата (която не си плаща вноските в пълен размер), както и в разпределението на средствата, напр. в това, че около 50% от бюджета на НЗОК отива за скъпоструващи иновативни препарати, при положение, че има доста по-евтини генерични.

Предложението на лекарския съюз  е държавата да изплати в пълен размер осигуровките, които плаща частично за 9 категории граждани – държавните служители, децата и пенсионерите, безработните, майките и т.н., за които вместо дължимите 8% се плаща 4%.  С този приход, както и с проверка на действително събраните здравноосигурителни вноски, които по данни на НАП са надминали прогнозните нива, бюджетът на здравеопазването може да бъде осигурен.

Както се казва, пари има, остава да се намери и мъничко добра воля!

Интервюто със зам.-председателя на БЛС – д-р Юлиан Йорданов, можете да видите тук – начало 5:56.

от

публикувано на: 24/06/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: