Картини от една изложба 09.02.2013

04/02/2013
Jonathan Livingston Seagull

Вълшебната притча за триумфа на свободния човешки дух “JONATHAN LIVINGSTON SEAGULL” или „ДЖОНАТАН ЛИВИНГСТЪН ЧАЙКАТА“, очаровала милиони читатели по света, предлага незабравимо преживяване.

За мнозина тя е нов, безценен обитател на онази прекрасна вселена, управлявана от Малкия принц на Сент Екзюпери. Всеки, който посети световете на ДЖОНАТАН ЧАЙКАТА, няма да иска да се върне оттам, защото тя е за:

-Хората, които създават свои собствени правила, когато са убедени, че са прави…
-Хората, които изпитват особена наслада от добре свършената работа, дори когато не получават признанието на другите…
-Хората, които знаят, че в живота има нещо повече от нещата, които виждат очите ни…

Книгата „JONATHAN LIVINGSTON SEAGULL“ e написана от RICHARD DAVID BACH, сам военен и граждански летец, под впечатление от полетите на изключителния авиатор John H. „Johnny“ Livingston между 1920 и 1930 година. За първи път книгата е издадена през 1970 и до края на 1972 са публикувани повече от милион копия от нея. Така тя заема първото място в класацията на „New York Times“ за бестселъри, където се задържа 38 седмици.

…ДЖОНАТАН ЛИВИНГСТЪН ЧАЙКАТА многократно се извисява в небето, надявайки се да се спусне със скорост над 60 мили в час. С малко късмет той успява да премине тази бариера, но когато се връща при своето ято, е посрещнат с всичко друго, но не и с аплодисменти. Старейшините на ятото, чиято главна цел е то да оцелее като се грижи само за прехрана и размножаване, укоряват ДЖОНАТАН, че е срамно да прави неща, които другите чайки никога не се осмеляват. ДЖОНАТАН заявява, че иска да сподели своето откритие с всички, но старейшините го прогонват. Не след дълго той се среща със загадъчни чайки от други земи, които го убеждават, че талантът му е уникален. Те учат ДЖОНАТАН да стане независим и уверен в своите вярвания. ДЖОНАТАН израства, развива способности да се придвижва в други измерения със силата на мисълта и се превръща в учител за чайките, които страдат от подобна на неговата съдба в своите ята…

Певецът и композитор NEIL DIAMOND приема предложението на режисьора HALL BARTLETT и подготвя музикален съпровод към филма „JONATHAN LIVINGSTON SEAGULL“ от 1973, издаден по-късно като отделен албум. Музиката се оказва изключително сполучлива и е отличена с две от най-престижните награди – „Grammy“ и „Golden Globe“.

Албума „JONATHAN LIVINGSTON SEAGULL“ или „ДЖОНАТАН ЛИВИНГСТЪН ЧАЙКАТА“ ще чуем в предаването „Картини от една изложба“ на програма „Хоризонт“ на БНР в събота, 9 февруари, след новините от 21.00 ч.

от

публикувано на: 04/02/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: