10 sci-fi филма, които (вероятно) не сте гледали

20/06/2014

sci-fi-planets

Научната фантастика се радва на все по-силен интерес в последните години, тенденция, която неизбежно се отразява и върху света на киното. До такава степен, че на нас вече ни е омръзнало от лазерни пушки и огромни кораби.

Сред безбройните зрелищни, но лишени от дълбок смисъл филми за извънземни инвазии, планетарни катаклизми и футуристични дистопии, в които американските войници/правителство/средностатистически граждани спасяват света, се намират и някои малко известни или недооценени заглавия.

Филмите, които сме избрали, се отличават със запомнящи се оригинални идеи и изпълнение и ще ви накарат да се замислите (и то не за неясната причина, поради която сте похарчили парите за билет).

Primer (2004)

Пътуването във времето е идея, запленявала човешкия ум от момента, в който последният е имал концепция за пътуване и време. Подбудите и средствата за това са разнообразни, но в Primer няма да видите появяващи се от нищото телефонни кабини, екстравангантни автомобили, странни артефакти или вълшебни джакузита.

Пътуването във времето тук е по-скоро скучновато, а научните обяснения – дълги и дори объркващи за средния зрител, но именно спокойният и реалистичен подход (доколкото може да се говори за реалистичност при пътуване във времето) е причината Primer да е запомнящ се и вълнуващ.

The Machine/Машината (2013)

Напредването на роботиката поставя много етични въпроси, за част от които ще се замислите и вие, след като гледате The Machine.

https://www.youtube.com/watch?v=wF6l4LAmN8A

По време на студена война с Китай в бъдещето, двама учени създават напълно съзнателен робот, потенциалът и ролята на който биват оценени различно от създателите му и военните, за които те работят.

Малките недостатъци на The Machine са лесно пренебрежими, но смелата визия и емоционалните вълнения на персонажите няма да излязат лесно от съзнанието ви.

Attack the Block/Блок под атака (2011)

Извънземната инвазия и емоционалното израстване на момчета от съмнителен квартал се нареждат високо в списъка на най-експлоатираните теми в съвременното кино, но тази британска продукция, комбинираща двете, е учудващо приятна и лишена от клишета.

Attack the Block няма сложен сюжет или мистериозни антагонисти (последните са жадни за кръв извънземни чудовища с неконвенционален външен вид и абсолютно никакви междупланетни обноски), но е наситен с елегантен хумор, силни персонажи и динамични сцени.

Extracted/Извлечен (2012)

Всяка напредничава технология крие рискове и повдига морални дилеми и тази в Extracted не прави изключение.

Амбициозният учен Том създава машина, позволяваща му да влиза в съзнанието на други хора и да наблюдава спомените им. Неговото виждане за изобретението му се сблъсква с тази на властите, а преждевременният експеримент, който те изискват, протича по неочакван и неблагоприятен за учения начин. Extracted предлага интересна визия за разглежданата технология и ще ви остави доста материал за разсъждение.

Upside Down/С главата надолу (2012)

Пленителната история за любовта на главните герои, които буквално са от различни светове, е подплатена с доста скалъпена научна теория, но това е единственият сериозен недостатък на Upside Down.

https://www.youtube.com/watch?v=XtixqUXid9A

Филмът разказва историята на двама млади мечтатели, живеещи на двете планети от странна система с двойна гравитация, която очевидно може да бъде преодоляна само от истинска любов.

Ако сте готови да се абстрахирате от слабата научна основа, която често противоречи сама на себе си, ще можете да се насладите на прекрасно заснет филм с красива любовна история и оптимистична метафора за преодоляването на различията.

Iron Sky (2012)

Тъмната страна на Луната е мистериозна територия, която пленява артисти от различни области и режисьорът на Iron Sky очевидно е сред тях.

В близкото бъдеще невидимата част на спътника на Земята е обитава не от кого да е, а от нацистка колония, която планира завръщането си на Земята, основа на което е силната пропаганда и не толкова силен технологичен подем.

Лентата предлага учудващо добър баланс от интересни персонажи, интелигентен хумор, лека пародийност и изненадващи обрати.

Moon/Луна 2009

Бързо превърналият се в модерна класика Moon е задължителен филм за всеки фен на научната фантастика. В него няма да видите лъскави космически кораби и уродливи извънземни, но това, което ще видите и осъзнаете, докато го гледате, ще ви изуми много повече.

Режисьорският дебют на Дънкан Джоунс се отличава с брилянтно изпълнение във всяко отношение, а етичните въпроси, които той поставя за много аспекти на научния напредък, са реалистични и актуални.

Source Code/Първичен код (2011)

Подобно на Primer, Source Code предлага нова интересна гледна точка за пътуването във времето и реалните практически употреби, които то би имало, ако наистина беше възможно.

Историята на Капитан Стивънс, които е принуден да се връща в последните минути от живота на друг човек, е мистериозна и вълнуваща, а малките грешки в логиката на сюжета са трудни за забелязване, дори да гледате филма няколко пъти.

Което вероятно ще искате да направите.

Another Earth/Втората земя (2011)

Емоционалната история на младата жена, чийто живот се променя след пътен инцидент, е базирана на доста любопитната (и доста невъзможна) научна основа за съществуването на планета, която е точно копие на Земята, заедно с всички хора, живеещи на нея.

Another Earth умело играе с идеята за паралелните светове като фон на поглъщащото чувство за вина, което обзема главната героиня, а финалът без съмнение ще ви причини поне една безсънна нощ на главоблъсканици и разсъждения.

The Man from Earth/Землянинът (2007)

Фантастичният елемент тук е само един, но той е повече от достатъчен да ви остави без думи. Главният герой е меко казано необикновен, но за съжаления, това е почти всичко, което можем да ви кажем, без да развалим удоволствието от гледането на филма.

Останалото можем да обобщим така – никога преди не сте били толкова развълнувани от филм, в който група хора седят в една и съща стая и си говорят продължително.

от

публикувано на: 20/06/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: