8 причини да пътуваш сам

18/06/2014

241212-travelling-alone-lgn

Когато става дума за пътувания в други градове или страни, последното, което ви минава през ума, е да тръгнете сам. Да почиваш с компания изглежда доста по-примамливо и много по-весело и интересно, дори ако тя е само от познати или просто спътници за екскурзията. Въпреки това да пътешестваш сам има своите предимства.

1. Не ви се налага да правите компромиси.

Като пътувате сами, не ви се налага да се разкъсвате между своите желания и тези на спътниците ви. Да обиколите всички музеи или да пекарате цялата нощ в кръчмата – можете да изберете точно това, което ви е по вкуса.

Събуждате се и тръгвате на разходка, когато ви се прииска. Просто ходите на местата, които наистина искате да посетите, без да се нагаждате към други хора.

2. Не ви се налага да чакате никого.

Всеки човек има собствен ритъм – един става рано и е готов за излизане за 10 минути, а на друг ще потрябват два часа. Някой обича да пристигне на летището много по-рано, за да е спокоен, а друг само ще се ядоса, ако му се наложи да изгуби толкова време напразно, вместо да е в някой музей например.

Ако пътешествте сам, няма да ви се наложи да чакате спътниците си или пък да нервничите и да бързате. Ще можете да се насладите на собствения си ритъм.

3. Можете изцяло да се потопите в атмосферата на случващото се.

Когато пътувате в компания, не виждате и половината от интересните неща наоколо, защото вниманието ви е погълнато от разговори. Когато човек е сам може напълно да се разтвори в новото място, да чуе и види всичко. Така остават значитено по-ярки спомени за местата, които сте  посетили.

4. Можете да подредите мислите си.

Понякога от постоянното суетене човек така се изморява, че просто се налага да остане насаме със себе си, за да разбере от какво има нужда. Една седмица медитация, съсредоточена на обкръжаващата среда, непознати места и красиви гледки ще ви помогне да освежите възприятията си и да “презаредите” мозъка си.

5. Ще ви е по-лесно да се запознаете с нови хора.

Ако отседнете в хотел или хостел, седейки в кафенето или разхождайки се в парка ще бъдете заобиколен от много хора. Като сте сам, ще бъдете много по-открит към тях. Особено лесно се завръзва контакт с тези, които също пътуват без компания.

6. Пътуването сам ще ви помогне да живеете спонтанно.

Променили са разписанието на автобусите, отменили са полета, изгубила се е резервацията в хотела – ето че планът ви вече не е толкова строг. Най-ярките впечатления остават именно в моментите, когато нещо се обърка. Затова не бива да се паникьосвате. Може би, когато се приберете вкъщи, ще благодарите на съдбата за този отменен полет и изчезналата резервация.

7. Ще станете по-смели и самостоятелни.

Когато пътувате в компания винаги можете да разчите един на друг. Да пътешествате сам обаче означава само вие да носите отговорност за всичко. Ще се научите да планирате и да отговяряте за последствията от постъпките си. Объркали сте дата за резервацията на хотела – виновни сте си само и единствено вие. И ще ви се наложи сами да намерите изход от ситуацията.

8. Ще разберете на какво сте способни.

По време на пътуване соло ще проявите такива качества, за които не сте и подозирали. Ще придобиете безценен опит, ще се запонзаете с нови хора и ще повярвате в собствените си сили. А когато се върнете и осъзнаете колко голям път сте изминали, вече никога няма да сте същите.

Източник: Adme

от

публикувано на: 18/06/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: