Картини от една изложба 02.02.2013

28/01/2013
The Old Man and the Spirit

Веднага след появата си през 2012 германската прогресив метъл група BEYOND THE BRIDGE силно впечатлява слушателите и музикалната критика, които не скъпят похвали. Всъщност началото е през 1999 във Франкфурт на Майн, Германия, когато е създадена училищната прогресив рок група FALLOUT, не оставила обаче ярка диря след себе си.

През 2005 нейният китарист PETER DEGENFELD-SCHONBURG завършва университета и замисля концепцията на албума „THE OLD MAN AND THE SPIRIT“ или „СТАРЕЦЪТ И ДУХЪТ“, след което като се обръща към пианиста CHRISTOPHER TARNOW.

Ето какво споделя PETER: „Имаше един момент, току-що бях завършил училище и трябваше да реша какво да правя с живота си, а имах две възможности. Едната бе музиката, свирех на китара отдавна, имах класическа подготовка и се упражнявах наистина усърдно. Другата възможност бе физиката, която винаги е била моя страст и се надявах да науча нещо повече за света и за въпросите, които имах тогава. Повечето от тези въпроси се отнасяха до строежа и възникването на вселената, до квантовата механика и елементарните частици. Музиката ме привличаше много силно, тя ми дава великолепни усещания и аз трябваше да реша какво да правя и как да спогодя Стареца и Духа. Разбирате, че Старецът е музиката и преживяванията, а Духът са знанията, мъдростта и любопитството“.

Двамата с CHRISTOPHER измислят структурата на албума и започват да съчиняват текстовете на отделните песни. Канят бас китариста DOMINIK STOLTZIM, но очертанията на проекта стават обозрими едва след включването на продуцента SIMON OBERENDER,с чиято помощ допълват формацията и осигуряват финансирането.

След 3 години студийна работа те ни представят идеята си за полярните съотношения между човешката сетивност и свръх-аза, представен като Дух, но във женска форма. Тя е олицетворение на цялата мъдрост и знание, които са непостижими за човечеството, обаче е лишена от възможността да чувства. Нейният опонент в образа на Стареца се представя като разочарован бонвиван, изживял множество възходи и падения. Станал разсъдлив с годините, той започва да търси смисъл, логика и обяснение на живота си в колелото на преходността.

В хода на повествованието Духът убеждава Стареца, че няма начин хората сами да преодолеят ограниченията на човешкото възприятие. Тези ограничения могат да се престъпят само с помощта на Духа. Доловила човешкото любопитство, Духът предлага да отговори на всички въпроси на Стареца в замяна на неговите преживявания и чувства, твърде висока цена, тъй като те са неразделно свързани със спомените на Стареца…

Албума „THE OLD MAN AND THE SPIRIT“ или „СТАРЕЦЪТ И ДУХЪТ“ ще чуем в предаването „Картини от една изложба“ на програма „Хоризонт“ на БНР в събота, 2 февруари, след новините от 21.00.

от

публикувано на: 28/01/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: