JP3 поздравява БНР с концерт в ефира на Еврорадио

23/01/2013
facebook
JP3 – Живко Петров (пиано), Веселин Веселинов-Еко (контрабас) и Димитър Семов (барабани)

Концертът „JP3 поздравява БНР“ открива Фестивалната седмица на Българското национално радио. Музикалната проява, която е в рамките на джаз линията на Еврорадио, ще се състои на 23 януари от 19 ч. в Първо студио на БНР.

Запис на събитието ще бъде излъчен от радиостанциите-членки на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) в Чехия, Финландия, Хърватия, Норвегия и Словения на 25 януари, когато БНР навършва 78 години.

В Първо студио на БНР музикантите от JP3 – Живко Петров (пиано), Веселин Веселинов-Еко (контрабас) и Димитър Семов (барабани) ще представят пиесите от последния си албум „It’s а Dream“.

Това е първият компактдиск, в който изцяло звучи авторска музика на Живко Петров. В него са включени тринадесет композиции, които са записани в студиото на Радио Пловдив – БНР. Специален гост в пиесата „It’s а Dream“ е известният български цигулар Васко Василев. В проекта участва и струнен квартет.

С Васко сме свирили много пъти заедно и в България, и в чужбина. Той е феноменален цигулар, музикант и преди всичко приятел. Проектът е изцяло акустичен, тъй като според мен тази музика е най-силно въздействаща за публиката и бързо достига до нея, разказва композиторът Живко Петров.

Всички аранжименти са направени от JP3. Бих определил звученето на албума повече като филмова музика, отколкото като джазов. Звукът е концентриран, без особено много импровизация в темите. Има класически фрагменти, съчетани с поп и джаз, допълва лидерът на формацията.

На концерта в Първо студио на БНР JP3 ще представят пиесите от албума, адаптирани специално за джаз формацията.

КОЙ КОЙ Е В JP3?

Живко Петров е един от водещите джаз пианисти на българския подиум, с фин и изискан, виртуозен стил. Работи с най-изявените български инструменталисти и певците Лили Иванова, Белослава, Камелия Тодорова, Мария Илиева, Васил Петров, Орлин Павлов – звезди на българската поп и джаз сцена. Живко Петров се утвърди и като един от най-талантливите автори на музика, блестящ композитор и аранжор.

Завършва Музикалното училище в София и Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“. Получил е сериозна подготовка в областта на класическата музика, но се отдава на джаза. Той е сред предпочитаните и често търсени джаз музиканти. Името му се вписва в голяма част от значимите джаз формации в България. Свирил е с музиканти като Чико Фрийман , Васко Василев, Натали Кол.

Сформира своя собствена формация с името JP3 (Джей Пи трио) заедно с Веселин Веселинов-Еко – контрабас, и Димитър Семов – барабани. Идеята за създаването на формацията се заражда през 2004 г. след концерт на Фестивала на изкуствата „Аполония“ в град Созопол. Пианистът кани двамата свои колеги, за да развият заедно своите музикални концепции.

Веселин Веселинов-Еко е от водещите джаз басисти у нас. Свири в различни фънк, джаз, поп и етно проекти с известни български инструменталисти и певци. Автор е на оригинални композиции и аранжименти. Участвал е в съвместни проекти с Бени Мопин, Окай Темиз, Ленърд Абърг.

Барабанистът Димитър Семов е сред предпочитаните музиканти канени в най-ярките джаз формации на българската сцена. Клубният и фестивалният подиум също са активна част от творческата му биография като изпълнител. Свирил е в най-ярките формации на родната сцена, със знакови за джаз и поп музиката инструменталисти и певци, със световноизвестни музиканти като Чарлз Папазов, Тони Джоунс, Глен Ферис и други.

от

публикувано на: 23/01/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: