Съ-твори радикалната прозрачност

12/06/2014

Червените клоунски носове ще създадат фестивала

„Хубаво е всички да си сложим червените клоунски носове – не онези, поставени за да забавляват другите, а онези, които ни позволяват да откриваме нови неща и да сме любопитни към света“. С тези думи ни посреща Янина Танева, фабрикант от „Фабрика за идеи“ и организатор/катализатор на „Беглика фест“ и ни повежда в мъгливата пред-беглишка утрин.

Има неща, които всички заедно можем да направим, и това е основното послание тази година. Това не е фестивал, в който всички консумираме събития, създадени от другите, и после си тръгваме. Напротив, в концепцията ни и досега е да се опитаме да създадем общност, в която хората изразяват пълноценно себе си, създавайки за три дни утопията, в която всички бихме искали да живеем, осъзнавайки алтернативите в образованието, в икономиката, във всичко, което бихме искали да променим, в отношението ни към природата. Мисля, че „Беглика“ се превърна в едно такова пространство, в което хората се срещат, празнуват живота какъвто е, без нещата, които не ни харесват. Тази година целта е общността от хора да поеме инициативата и да помогне да създадем заедно фестивала. Една от идеите ни, както и досега, е всеки да може да предложи елемент от програмата. Тази година обаче публиката сама ще избере какво да влезе в тази програма. Предложението на всеки ще бъде обсъдено публично и всички заедно ще изберем какво всъщност да е „Беглика“.

Утопия – когато хаосът е навсякъде

Манифестът за социална промяна, който инициираме, е процес, който не задава отговорите, а по-скоро въпросите, и показва, че всички ние заедно трябва да концентрираме усилията си в това да зададем правилните въпроси и да разберем, че всъщност няма един правилен отговор, една правилна идеология или един човек, след когото да вървим. Спешно е да направим това, защото всички виждаме, че хаосът е навсякъде – институционален, икономически, политически. Интелектът на всички хора, за разлика от хилядолетната история на демокрацията, може да се възползва от достъпа до информация, до това, което ние наричаме „радикална прозрачност“ и е нещо, към което всяка институция оттук-нататък би трябвало да се стреми. Всяка една инициатива би трябвало да се стреми да достигне до максимален брой хора. В момента нито образователната ни система, която е наследство от една индустриална епоха, нито неолибералната икономическа система отразяват ценностната система на хората, които създават събития като „Беглика“ например.

„Беглика“ цяла година

Включително на неформално ниво хората, които ни помагат да създаваме „Беглика“ през годините, са хора, постоянно ангажирани с опазването на околната среда, устойчивия туризъм и създаването на алтернативи в икономиката. Важно сега е да дефинираме тази дискусия, да й дадем пространство. Пространството на самия фестивал е „Форум Метаморфози“. А идеята е извън този форум катализираните в него идеи да намират реализация в живия живот, извън формата на „Беглика“.

След 6 дни на 18-ти юни в Маймунарника в Борисовата градина, в Пред-Беглишкото парти се включват chercheve с дневна програма (16-20 часа). Побързайте (местата са ограничени) или отидете на концерта, като спечелите два билета, осигурени от организаторите. За да ги спечелите, трябва да отговорите на въпросите на Радио Бинар.

Беглика

Местността Беглика се намира в сърцето на Баташка планина – един от най-високо разположените и диви дялове на Родопите. Името “Беглика” идва от времето на Османската империя, когато на това място веднъж годишно са се събирали овчарите-юруци, за да предадат на властите дължимия данък “Беглик”. По това време обширните пасища в тази част на планината са били обивани през летните месеци от огромни стада овце. Всъщност благодарение именно на това историческо наследство днес се наслаждаваме на тези пасторални поляни, отрупани с многоцветни билки.

За всичко останало

Съвети за щастливо и безоблачно Беглишко пребиваване

– Кажи “здрасти” на съседите си и бъдете общност за по-голяма сигурност и удовлетворение от социалния живот. Грижете се един за друг, а при нужда, потърсете помощ.
– Палатките са уязвими, дори затворени с катинари. Ако се притесняваш, че нещо може да бъде откраднато, не го оставяй в палатката си.
– Дръж 24 часа под око това, което се губи най-често – ключове, портфейли, телефони и камери!
– Най-сигурния знак, че си истински Беглико-любител е, когато видиш, че след като събереш всички багажерии, след теб липсват каквито и да е следи от пребиваването ти – горил си минимално дърва, а боклукът е в раницата или на определните за това места. По-малко боклук – по-лека раница…

П.П. Беглика фест от 21 до 24 август 2014г. Не забравяй дебели дрехи за вечерите, когато температурите сериозно спадат !

Безплатен достъп за деца до 14 години :)

 

от

публикувано на: 12/06/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: