Картини от една изложба 26.01.2013

22/01/2013
Sounds That Can’t Be Made

Седемнадесетият студиен албум на британската група MARILLION включва епични изпълнения и приятни песни като успява да ги съчетае в органично цяло. Това е концептуален албум, основан на човешките емоции, които певецът STEVE (H) HOGARTH и китаристът STEVE ROTHERY умеят да внушат на слушателите.

STEVE HOGARTH заявява в интервю:

„Всички стихове в албума написах с любов, думите са истински, без да са автобиографични, те просто отразяват действителността“.

Началната песен „GAZA“ (с продължителност 17 минути) е може би най-ярко политически ангажираната след напускането на FISH, и в нея се разказва за палестинско дете от Газа, но HOGARTH твърди:

„В моето съзнание това изпълнение не е повече политическо отколкото „Easter“ например, но истината е, че тук ясно формулирах моето чувство за несправедливост. Намерението ми бе да накарам хората да разберат повече за нещата, които се случват в ивицата Газа. Аз не мисля, че е правилно едно дете да расте на място, опасано със стена.

Ние написахме тази песен след много разговори с обикновени палестинци, които живеят в бежанските лагери на Газа и Западния бряг, говорихме и с израелци, и с хора от неправителствени организации, с дипломат от Ерусалим, и отразихме техните възгледи в текста на песента. Това обаче не е моето и нашето намерение да очерним еврейската вяра или евреите – ние познаваме много евреи, които са дълбоко критични към сегашната ситуация и нищо в текста ни не е предназначено да покаже съчувствие към актовете на насилие и от двете страни, независимо от мотивацията им, а просто размишляваме върху отчаянието поради липсата на общовалидно решение. Много от децата в Газа са внуци на палестинците, родени в бежански лагери, в така наречените „временни“ приюти, временни, но за повече от 50 години към днешна дата. Днес Газа е град, превърнат в затвор без съдебен процес“.

Сред темите в албума ще открием също така любовта, други ни представят страници от нечий дневник, но има и за стремежа на хората, които трупат материални неща за самочувствие, наречени от STEVE HOGARTH „маймуни с претенции“.

Албума „SOUNDS THAT CAN’T BE MADE“ или „ЗВУЦИТЕ, КОИТО НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ПРОИЗВЕДЕНИ“ ще чуем в предаването „Картини от една изложба“ на програма „Хоризонт“ на БНР в събота, 26 януари, след новините от 21.00.

от

публикувано на: 22/01/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: