10 книги, след които няма да си същият

10/06/2014

Има книги, които са способни да преобърнат съзнанието ни. Тези произведения действително могат да променят представата ни за света и мястото на човека в него. Представяме ви списък с произведения, които носят особена смислова натовареност, а дали да я поеме на плещите си, решава всеки за себе си.

1. “100 години самота”, Габриел Гарсия Маркес

655-402-goliamata-samota-sled-sto-godini-samota

Роман мит, роман епопея, роман притча за развитието на човечеството, където всеки е обречен на самота. И само тя господства на света, в който всичко е оплетено във възлите на фатална любов. Може би ние сами не искаме да погледнем истината в очите колко чудовищно самотен е всеки от нас. Всеки има свой път и собствена самота, такава една различна, винаги помитаща и опустушаваща със студа си.

2. “Котешка люлка”, Кърт Вонегът

4687.max

Ярка, интересна книга, която те кара да се усмихнеш, но повече да се замислиш. И тук има един минус. Толкова много истини и толкова малко време за обмисляне. Калейдоскопът на събитията те кара да спреш и да се запиташ: Какво прочетох току-що? Струва си да изчакаш пет години и да прочетеш книгата отново, за да я осъзнаеш, да видиш изпуснатите детайли и да осъзнаеш пълната картина.

3. “Сбогом на оръжията”, Ърнест Хемингуей

4411.max

Първото и най-добро произведения на англоезичната литература за “загубеното поколение”  и Първата световна война. Книга за войната, в която наивните младежи стават пушечно месо – и или загиват, или се ожесточават до крайност. За войната, където любовта е само кратък миг на покой, който няма нито минало, нито бъдеще. За войната, която искаш да забравиш, но не бива да не помниш.

4. “Повелителят на мухите”, Уилям Голдинг

1363

Остров. Синя лагуна. Деца. Рай? Необитаем остров. Безбрежен непреодолим океан. Деца без надзор от възрастните. Общество като малка детска община. Революция. Кръвопролитие. Смърт. Книгата е издадена през 1954 г., а сега е 2014-а, но нищо не се е променило. Ако се случи отново такава ситуация с остров в океана и деца, всичко ще се повтори по същия начин. Много страшна книга, която трябва да се прочете.

5. “Чапаев и Пустота”, Виктро Пелевин

1693.max

Това е първото произведение от световната литература, чието действие се развива в абсолютна пустота. Всъщност то се случва през 1919 година в дивизията на Чапаев, в която главният герой поетът декадент Петър Пустота служи като комисар. В същото време действието се развива и в наши дни, както често се случва при Пелевин – във виртуалното пространство.

6. “Боен клуб”, Чък Паланюк

16256_6366_1259151032

Това е книга за свободата и търсенето на собственото “аз”. Всички ние живеем в плен на вещите и общественото мнение. Практически всички имат идентични желания, планове. Затова пък искаме да покажем, че сме индивидуалисти. “Това, че се си сложил перо в задника, казва Тайлър, – не те превръща в паун.” Трябва да се откъснеш от делничните, банални неща, за да разбереш какво искаш в действителност. Главното е да проумееш, че това трябва да бъде твоя път, а не на наякакъв измислен Тайлър.

7. “451 градуса по Фаренхайт”, Рей Бредбъри

22a03a5e8140

Книга вик, безмилостно обвинение към цялата потребителска цивилизация. Книга, която всеки човек на 21 век трябва да има на бюрото си. Защото именно сега сме се приближили максимално към света, описан на страниците на романа. Всъщност роман няма – има един непрестанен вик на отчаян човек, пробудил се от всеобщата слепота и ужасяващ се от случващото се. Вик за помощ, когато героят не знае какво да прави и къде да отиде.

8. “Да убиеш присмехулник”, Харпър Ли

2165.max

Книга за порастването на едно малко момиче, което се случва чрез приключения, веселие и взаимоотношения с връстниците й. На неуморното момиче й предстои да научи много, в това число и за несправедливостите на живота – в отношението към децата, към слабите, към тези с друг цвят на кожата. Като резултат ще видим, че не от цвета на кожата, социалното положение или общественото мнение зависи добротата, съчувствието и взаимопомощта. Тези неща зависят от душата на човек.

9. “Мартин Идън”, Джек Лондон

photo_verybig_1252416

Младият моряк Мартин Идън случайно спасява в уличен бой младеж от буржоазно семейство. За благодарност той го кани у дома си, където го запознава със семейството си. Мартин се влюбва безумно в сестра му – Рут. Тя е образована, не е бедна – пълна противоположност на Мартин. За да спечели сърцето й, той започва настойчиво да работи над себе си. Изучава философия, граматика, математика, започва да чете много. И постепенно разбира, че натрупването на знания иска и външна реализация и започва да пише.

10. “Учението на дон Хуан”, Карлос Кастанеда

IMG_7656

Дълбокото убеждение на учителя на Карлос Кастанеда – дон Хуан Матус, маг и воин, е, че хората, живеещи в Новия свят, са изучили в дълбочина Вселената и проблемите на възприятието преди 10 хиляди години. Съвременният човек не е способен даже частично да си представи истинското им могъщество. Авторът преоткрива за нас тайните на шаманите в древно Мексико на страниците на книгата.

Източник: Adme

от

публикувано на: 10/06/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: