От 23 януари стартира „Фестивална седмица на БНР“

18/01/2013

По повод своята 78-ма годишнина, от 23 – 31 януари Българското национално радио (БНР) организира „Фестивална седмица на БНР“. Празничните събития включват концерти, конкурси, музикални класации, представяне на книги, детско шоу.

Тържествата ще започнат с концерт в Първо студио – „JP3 поздравява БНР“, който ще се излъчи от радиостанциите – членове на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) в Чехия, Финландия, Хърватия, Норвегия и Словения. В Първо студио на БНР, музикантите от JP3 – Живко Петров (пиано), Веселин Веселинов-Еко (контрабас) и Димитър Семов (барабани) ще представят пиесите от последния си албум – „It’s а Dream“ .

Навръх рождения ден на БНР – 25 януари, ще бъдат връчени годишните журналистически награди на Радиото „Сирак Скитник“. След като бъдат обявени имената на победителите в отделните категории, ще се състои премиерата на филма за БНР, който е дело на екипа на интернет радио Бинар.

В залите на НДК ще бъдат проведени основната част от празничните прояви по повод годишнината на БНР.

На 26 януари „Софийският тебеширен кръг“ ще очертае номинациите и ще излъчи инфохолик на инфохолиците за 2012 г. Той ще бъде определен из между гостувалите в предаването с през миналата година. Преди това екипът ще подготвил малка разходка из историята на радиото, съвсем в началото преди указа на Цар Борис III. Шоуто започва точно в 14ч., а публиката може да присъства на живо в зала 7 на НДК.

Същият ден, в зала 11 ще се състои Гала – концертът „Млади фолклорни таланти“. Той ще събере на сцената в зала „Люмиер “ на НДК, 33 талантливи деца от различни краища на страната и от различни фолклорни области. Вече 13- та година пред публиката се представят най-добрите изпълнители, състезавали се през цялата изминала година и спечели гласовете на слушателите на програма „Хоризонт“. Начало – 14 часа, зала Лююмиер на НДК и пряко по „Хоризонт“.

Вокална група „Радиодеца“ кани своите фенове на 27 януари, от 11 ч. в зала 7 на Двореца. Малките възпитаници на Илина Тодорова ще си партнират на сцената с талантите от месечната класация на музикалния радиоконкурс „Щуротека“. В концерта ще вземат участие и лауреатите от престижния конкурс „Концертино Прага“.

„Радикална еврейска енциклопедия“ е името на новата книга на Петър Волгин, чиято премиера ще се състои на 29 януари от 11ч. в зала 7 на НДК. В книгата си Петър Волгин енциклопедичните данни за исторически събития и биографии на световноизвестни евреи са фон на заплетен криминален сюжет.

Оркестърът за народна музика на БНР кани почитателите си на фолклорно музикално-танцово веселие на 30.12.2013г. в зала 3 на НДК от 19ч. Музикалното събитие под заглавие „Копаница – тропаница“ е първи по рода си проект, в който идеята е под звуците на виртуозните изпълнения на оркестъра под диригентството на Димитър Христов да се танцуват различни по характер, темперамент и трудност хора от всички фолклорни области на България.

В рамките на „Фестивалната седмица на БНР“ на 30 януари от 18.30ч. ще се проведе поетично четене във фоайето пред Първо студио на БНР. В проявата, която ще мине под съпровода на акустична китара ще вземат участие близо 20 поети, чиито творби бяха издадени в сборника „Нова българска литература – поезия 2012″.

Фестивалната седмица на БНР ще завърши на 31 януари с церемонията по официалното връчване на наградите от годишната класацията за българска популярна песен на програма „Христо Ботев“ – „7 в 11“. Публиката ще има удоволствието да чуе изпълнения на носителите на награди. Преди една година Диляна Трачева и Здравко Петров започнаха класация за българска забавна песен. Нарекоха я „7 в 11“. Лесно за разгадаване – слушателят класира седем песни, които се излъчват в 11 часа всеки вторник по програма „Христо Ботев“. Песента класирана най-често на първо място става песен на месеца. Първите 12 песни вече са известни.

Сред предстоящите събития, посветени на 78-ата годишнина на БНР са концертът на Милчо Левиев с Биг Бенда на БНР и честването на юбилея на Юрий Башмет в съвместен концерт с Маестро Емил Табаков и Симфоничния оркестър на БНР.

от

публикувано на: 18/01/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: