Ревю: Един милион начина да се разсмееш в Дивия Запад

06/06/2014

Уестърнът е класически жанр с особен колорит и много режисьори не устояват на изкушението да експериментират с него. Виждали сме уестърни комбинирани с елементи на фентъзи, хорър, екшън, sci-fi, романтика и (може би най-малко учудващо) комедия.

След успеха на предишната си творба Ted (ако сте го пропуснали, това е филм за объркан млад мъж и живото му плюшено мече), Сет Макфарлан смело настъпва в прашната в последните години територия на уестърн комедията. Той е режисьор, продуцент, косценарист и актьор в „Който оцелее ще разказва“ (A Million Ways to Die in the West).

Марфарлан е в ролята на Албърт – млад собственик на овцеферма, който не се справя особено добре с типичните за времето и мястото дейности като дуели с пистолети, случайни сбивания в местната кръчма и ежедневния живот като цяло. Албърт е миролюбив, любознателен и устремен към по-добър и мирен живот, което по стандартите на времето го прави пълен загубеняк.

1

Младият фермер има невероятния талант да се забърква в неприятности от разнообразно естество, но както сами ще се убедите, те обикновено завършват добре (или поне смешно).

След като бива изоставен от приятелката си (Аманда Сийфрид), поради гореизброените причини и случайно попада в мерника на найсмъртоносния престъпник на Запада (Лиам Нийсън), той е принуден да потърси помощта на харизматичната и мистериозна Анна (Чарлийз Терон). Подготвяйки се да срещне съдбата си (или поне да оправи кашите, които е забъркал), Албърт открива истинско щастие в опасния и див запад.

Няма нужда да се заблуждаваме, комедията на Макфарлан не е умопомрачителен шедьовър, който ще остане в паметта на феновете за поколения напред, но определено е глътка свеж въздух. Оригиналният подход към периода, в който се развива действието на филма и разнообразният хумор превръщат „Който оцелее ще разказва“ в приятна лека комедия, с която спокойно можете да запълните 2 часа от някой мързелив летен следобед.

2

Шегите на Макфарлан понякога прескачат границата, но в по-голямата си част са достатъчно непринудени и добре вписани в сюжета.

Последният не е никак сложен или поглъщащ, но надали някой е очаквал друго, а и качествата на филма не страдат значително от това. Актьорската игра е на ниво, като единствените ни по-сериозно резерви са към Нийсън, който изглежда сякаш не се чувства в свои води в ролята на закоравелия стрелец Клинч, но изпълнението му все пак е повече от прилично.

4

Основните положителни персонажи, изиграни от Макфарлан, Чарлийз Терон, Джовани Рибизи и Сара Силвърман са забавни, харизматични и имат добра химия помежду си. Значителен плюс е и саундтрака, който улавя част от атмосферата на класическия уестърн, но звучи по-леко и съвременно.

Филмът не е лишен от недостатъци, но имайки предвид бързият темп на действие и постоянните абсурдни ситуации, изпъстрени с разнообразни типове хумор, те са простими напълно простими.

„Който оцелее ще разказва“ е приятна комедия, която ни остави с лека доза болки в стомаха (от смях, разбира се) и голяма доза нетърпение за следващата комедия на Макфарлан.

от

публикувано на: 06/06/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: