20 неща, които трябва да сте научили до 20 години

03/06/2014

ddd

Американският писател и бизнес инструктор Жулиен Смит е формулирал 20 съвета за младите хора, които, по негово мнение, ще им помогнат да се ориентират в света колкото се може по-рано. Според него, ако се придържате към тези правила още от 20-годишна възраст, по-скоро ще станете успешни и състоятелни. А това са неща, които много хора не знаят и на 50.

1. Светът се опитва да те остави тъп.

Като започнем от банковите кредити и проценти и завършим с диетите чудо – от необразовани хора по-лесно ще изтръскаш пари и ще ги управляваш. Самообразовайте се непрекъснато – колкото се може повече, за да станете богати, независими и щастливи.

2.  Не вярвайте сляпо в образователните институции.

Докато те подготвят учебните планове, системата остарява, а понякога дори успява да се сгромоляса. По-добре е да се учи и да се печели уважение по пътя на лидерството, а не по пътя на следването.

3. Четете толкова много, колкото е възможно.

Усвоете техниката на бързо четене с високо равнище на запомняне. А и без нея е напълно възможно да четете по една книга на седмица.

4. Старайте се да общувате с всички, а не само с избрани.

Станете майстор в общуването. Учете се да намирате в човека това, което ви харесва в него и след това се обръщайте към тази негова страна.

5. Не губете време в скромност.

Скромността е вярата в това, че емоциите ви могат да станат съдии в процеса на взимане на решение, а всъщност е вярно точно обратното.

6. Ако нещо ви е неприятно в отношенията с някого, е по-добре да се освободите от това, като ги прекратите.

Животът е твърде кратък, за да прекарате в лошо настроение.

 7. Старайте се максимално често да общувате с хора, които са по-възрастни от вас.

Ценността на общуването с по-големи се крие в това, че системата за взимане на решения на връстниците ви няма да ви помогне особено. А по-възрастните вероятно вече са научили това, което вие ще разберете по-късно.

8. Търсете хора, които са по-добри от вас в нещата, които са ви интересни, и прекарвайте време с тях.

Това е важно само по себе си, но е важно и следствието – не се опитвайте да бъдете някъде в средата на вашата група, старайте се да станете по-добър. Правете интересни неща, бъдете честолюбиви, отзивчиви, възприемчиви.

9. С времето ще ставате все по-консервативни.

Това е просто факт. Обкръжението ви ще създаде около вас нещо като мехур, който ще поддържа статуквото. Именно затова най-откачените идеи трябва да се реализират сега. После ще станете твърде боязливи. Повярвайте ми.

10. Съкратете разходите си максимално.

Това ще ви позволи да създадете запас за осъществяване на откачените идеи, за които ви говорих по-рано.

11. Вместо да повишавате социалния си статус с помощта на вещи (което има и доста временен характер), повишавайте го с опит.

С други думи – пътуване до Париж е по-добрият избор пред нов луксозен шкаф. Изследванията показват, че такъв избор повишава равнището на удовлетворението, което получаваме от живота.

12. Ако имате недостиг на пари, се опитайте да решите този проблем.

Използвайте интернет, за да си купите по-евтини неща. Ако сега живеете от заплата до заплата, разширете периода със седмица. Когато нещата се подобрят, ще можете да планирате и месец напред, след това 3, 6 и накрая година. Целта – да достигнете момента, когато планирате 5 години напред.

13. Научете се да проектирате.

Това отлично развива логиката, паметта и въображението.

14. Не качвайте излишни килограми, докато сте млад.

Хормоните ви ще ви помогнат, но не разчитейте само на тях.

15. Научете се да готвите.

Това силно ще опрости живота ви, храненето ще се превърне от скъпа необходимост в приятно занимание, а и ще спестите пари.

16. Наспивайте се добре.

Сънят и самостоятелно приготвената храна ще ви помогнат да поддържате форма. Ако разсъждавате “ще си отспя на оня свят”, то ще ви кажа следното – когато не си се наспал, си неефективен. Съкращаването на времето за сън няма да ви помогне никак.

17. Носете си тефтер.

Не се доверявайте на паметта си. Не свеждайте ситуацията до това какво ви се струва, че трябва да се направи. Доверявайте се на записките си.

18. Поставете си голяма цел и позволете на случая да ви помогне.

Ако не я конкретизирате, то все нещо ще се случи, разбира се, но ако я формулирате, ще постигнете много повече.

19. Станете специалист по нещо конкретно.

Употребете 5 години за нещо, а не обикаляйки около него. Ако след това поискате да смените професията, давайте. Но трябва да го изберете ясно.

20. Не се опитвайте да поправяте хората.

По-добре намерете онези, които още не са за поправяне.

Източник: Фитнес для мозга

от

публикувано на: 03/06/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: