SKIP&DIE: Не ги пропускайте, или ще…

04/06/2014

Макар и думата фронтмен да е навлязла напълно в езика ни, когато титлата се отнася за жена, употребата ѝ е сложна. Cata.Pirata или Катерина Еми Дамс е „главната жена“, която стои на сцената, когато  нейната група SKIP&DIE вдига хората и ръцете им по начин, от който веднага разбираш, че тук се крие нещо по-загадъчно и интересно от типичния музикален фон.

Cata.Pirata е родена в Йоханесбург в семейство с креолско-пиратски предци. Оттогава е пътувала на много места по света – Великобритания, Аржентина, Бразилия и разбира се, Холандия и Белгия. SKIP&DIE е част от белгийския лейбъл Crammed Discs.

Досещате се, че музиката им оплетена с етническо разнообразие, за да бъде подправена с малко разтърсващ бийт, но единствено за вдъхновение, а и да се престрашите да подскочите, когато всички други ви казват на стоите ниско. А през това време текстовете ще ви „вкарват тънки политически послания“.

Cata.Pirata_by_David_Cohen_de_Lara_lores

В интервю, специално за Бинар, Cata.Pirata разказва малко повече за музика си, малко повече за себе си и малко повече за политиката и границите.

Как би описала музиката, която правите?

Като среднощно приключение, което те води през всички възможни емоции, докато се събудиш за нов ден с прояснено зрение.

Кой е водещият елемент – работата в студиото или сцената?

В студиото мога да бъде крайно интровертна, за да канализирам вътрешните си усещания и развия мислите си. По време на живите изпълнения освобождавам скритото в мен сценично животно и споделям мимолетно контакта си с хората.

Catapirata_SKIP_DIE_by_Robin_de_Puy_lores

Love Jihad“ е може би най-популярната песен на SKIP&DIE. Коя ти е любимата песен на  SKIP&DIE?

Обичам всичките ни песни, все едно са мои деца. Всяка песен е грабнала част от съзнанието ми, темата и стила ми.

Каква музика харесваш? Какво слушаш сега?

Музикалният ми вкус е толкова разнообразен, колкото и на местата, където съм живяла. Можете да проверите в Spotify, за да добиете представа (услугата не е достъпна в България – б.р.). Огромно вдъхновение за мен са бразилското движение Tropicália . Чуйте непременно Os Mutantes, които смесват сайкъделия със скрити политически съобщения.

SKIP_DIE_2_by_Virginie_van_Gysegem_lores

Изглеждаш различно, нещата, които правиш са различни и хубави. Можеш ли да се сложиш в категория?

Благодаря. Но защо да се слагаш в кутия, след като имаш способността да си променяш формата?

Родена си Африка, но си живяла в Европа и на много други места. Къде се живее най-добре?

За всяко място пазя специално място в сърцето си и то се е превърнало в част от културата ми по определен начин. Тяхното влияние може да чуе в песните и да се види в картините ми. Посещавам семейството си в Южна Африка често. Много неща са се променили, но пък и целият свят е в непрекъсната промяна.

5_laura_andalou_skipndie_catapirata_lores

Ти си ли класическият „гражданин на света“? Можеш ли да ни кажеш къде музиката ви се приема най-добре?

Гражданин на Космическото пространство, пребиваващ понастоящем на едно място с вас. Мога да кажа къде, но след това ще трябва да ви похитя.

В България наскоро гласувахме на избори за Европейски парламент. Ти гласуваш ли? Изборите променят ли нещата?

Нямам доверие на системата.

Българите не са щастливи хора. Не харесват политиците си и обвиняват тях за проблемите си. Навсякъде ли е така?

Не мисля, че да обвиняваш другите непрекъснато, е здравословно състояние на съзнанието, или продуктивно, по какъвто и да е начин. Мисля, че ние като хора, имаме силата да си имаме повече доверие. Просто трябва да се научим как да натрупаме куража и знанията си, за да го използваме.

skipndie_02_by_laura_andalou_lores

Виждаш ли връзка между бедността в Африка и благосъстоянието на Западния свят?

Срещу всяко действие има друго (противо) действие. Каквото и да потребявате, то е изградено на гърба на другите – хора, животни, околната среда. Всички са засегнати.

Хората разделени ли са? Продължава ли класовото разделение?

Има класов конфликт, но мисля, че разделението се увеличава от лъжливите послания, създадени от политици/корпорации с помощта на медиите с цел сплашване. Съществува продължаващо отчуждение, хората губят връзката с общността си.

Още една радикална забележка: мисля, че всички граници трябва да бъдат унищожени. Това е система на заробване, ние всички сме граждани на света, трябва да можем да се скитаме свободно, където си поискаме. И имаме нужда да се научим да споделяме.

И разбира се, можем ли да очакваме нов албум на SKIP&DIE скоро?

Да, обикаляме интензивно сцените през последната година и половина, и по време на пътуванията ни се вдъхновихме. Започнахме да пишем нови песни. Новият ни албум предстои.

Playlist:

от

публикувано на: 04/06/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: