Картини от една изложба 19.01.2013

14/01/2013
Koleloto na jivota

Идеята за цикличност и повторяемост е сред основните във фолклорната ни култура. „Всичко е било и пак ще бъде, всичко се повтаря в един безкраен кръговрат, за да започне пак отначало…“ Темите за раждането, смъртта и отвъдното са основни в песните и ритуалите на старата българска обредна система. Преклонението пред природните и божествените сили е своеобразна молитва за плодородие и благоразположение на Свръхестественото.

Този безкраен и повтарящ се кръговрат е намерил своето отражение и неповторимо присъствие както във фолклорната обредна култура, така и в молитвените ни песнопения. Симбиозата от езически представи и християнски догми ражда чудото, наречено фолклорно християнство. В старите пластове на древната българска музика темите от „КОЛЕЛОТО НА ЖИВОТА“ са основна словесна и музикална провокация за много песенни творби.

Тяхното съвременно преосмисляне и сценично пресъздаване, търсенето на връзка между църковните и фолклорните напеви, представянето им им в единен смислов и интонационен поток, бе основната творческа посока на проекта „КОЛЕЛОТО НА ЖИВОТА“.

Ето така музикантите от мъжката вокална формация „СВЕТОГЛАС“ ни въвеждат в своя дебютен албум „КОЛЕЛОТО НА ЖИВОТА“ със свой прочит на старинния фолклор, с различен тембрален цвят и светоусещане, което превежда на съвременен език повечето от багрите и нюансите на древната българска музикална традиция.

Новото тук се състои в представянето за първи път на музикални творби от фолклорната култура, които не са звучали никога досега. Това са песни от обредния цикъл, които певците пресъздават чрез средствата на съвременния полифоничен език, открити след задълбочени изследвания, теренни проучвания и лична събирателска работа на изпълнителите.

Наред с тях особен интерес в проекта предизвикват произведенията на старата българска църковна музика. Те също се изпълняват за първи път, като наред с българските песнопения, певците интерпретират и непознати образци от православната традиция на Балканите и близкия Изток.

Радиопремиерата на албума „КОЛЕЛОТО НА ЖИВОТА“ ще се състои в предаването „Картини от една изложба“ на програма „Хоризонт“ на БНР в събота, 19 януари, след новините от 21.00 ч.

от

публикувано на: 14/01/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: