Хуан Карлос: кралят, който обича(ше) спорта

02/06/2014

Juan_Carlos_Pele

Кралят на Испания Хуан Карлос се отказа от трона заради влошеното си здравословно състояние. Това стана в присъствието на министър-председателя на страната Мариано Рахой.

Хуан Карлос се отказва от трона след 39 години управление, а негов наследник ще бъде синът му Фелипе, който ще се води крал Фелипе VI.

През дългите години на управлението си, Хуан Карлос беше близо и до спорта в страната. Срещал се е с Краля на футбола Пеле и е връчвал „Купата на краля“ (така се нарича националната купа в Испания) на всепризнатия холандски гений Йохан Кройф.

Juan_Carlos_Johan_CrujfПо време на Световното първенство в Испания дава златната купа на капитана на Италия – един от най-добрите вратари за всички времена Дино Дзоф.

Juan_Carlos_Dino_Zoff

В последните години Хуан Карлос беше зарадван от двете европейски титли на испанските национали, както и от световната купа през 2010-та.

Juan_Carlos_la_furia

Едно от последните му появявания беше в ложата на стадион „Луш“ в Лисабон, Португалия, където изгледа на живо финала в Шампионската лига между мадридските „Реал“ и „Атлетико“.

Juan_Carlos_champions

Любимците му от „Реал“ го зарадваха с рекордната, десета Купа на европейските шампиони, но преди големия мач Хуан Карлос отдаде заслуженото и на треньора на „Атлетико“ Диего Симеоне, извел тима до титлата в испанската Примера дивисион.

Juan_Carlos_el_cholo

Хуан Карлос обаче е близо и до много други спортове като Формула 1, където винаги е подкрепял сънародника си Фернандо Алонсо в битките за световната титла. Имал е честта да награди и световния шампион в Мото GP Хорхе Лоренсо.

Колоезденето също не е чуждо на вече бившия крал на Испания, след като е приветствал големия шампион от „Тур дьо Франс“ – Мигел Индурайн.

Juan_Carlos_Miguel_Indurayn

Винаги е бил близо и до успехите на испанските тенисисти, като е споделял победите за купа „Дейвис“, а със световния номер едно Рафаел Надал е излизал и на официална вечеря.

Juan_Carlos_Rafa

Хуан Карлос също така обича и да практикува различни спортове като каране на ски и ветроходство.

1401699124_633514_1401702835_album_grande

от

публикувано на: 02/06/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: