Започва второто издание на „Веселият Патиланец”

29/05/2014

kukli2

От 1 до 6 юни, за втора поредна година, ще се проведе Театралният фестивал „Веселият Патиланец” – единствен по рода си фестивал на независимите театри и творци, работещи за деца.

„Веселият Патиланец” расте заедно с публиката си и тази година вече е с международно участие. В програмата са включени представления на дванадесет театри от България, Испания, Израел и Русия. Сцените на фестивала са три и са на открито в кварталите „Люлин”, „Света Троица” и „Манастирски ливади”.

Изборът им не е случаен, а е част от концепцията на организаторите за децентрализация на местата за културни събития и за извеждане на децата на слънце.

Откриването на фестивала е на 1 юни от 18 часа и ще се случи паралелно на откритата сцена в 4-и микрорайон в ж.к. ”Люлин“ и на сцената до църквата в ж.к. „Света Троица“. Малчуганите и порасналите им родители ще могат да се смеят и съпреживяват на героите на „Мокра приказка” – „Илкова Театър“ в ”Люлин“ и на „Червената шапчица” – Театър „Шило“ в „Света Троица“.

Организаторите от Фондация „Театър Абсурд“ предлагат интересна селекция от 11 постановки с множество награди в България и чужбина: „Много вкусно” – Театър „Плюс“ от Испания, „Черната кокошка”  – Театър „ТриЛика“ от Русия, ”Червената шапчица”  – „Театър на младия зрител” от Израел, „Клоунско шоу“ – „Коко и Роко“ от София, „Звездите на цирка” – Театър „АКО“ от София, „Сливи за смет” – Център за изкуства “За Родопите” от Смолян, „Червената шапчица” – Театрално ателие “Шило” от София, „Умни юнаци” – Театър „КраТунка“ от Хасково, „Хитър Петър” – Театър “HAND” от Пловдив,  „Мокра приказка” – “Илкова театър” от София и „Аладин и вълшебната лампа” на Димитър Тодоров от София. В програмата са предвидени сутрешни и следобедни представления на трите сцени.

Част от съпътстващата програма са дискусията „Проблеми на частния театър в България”, както и представяне на книгите „И проговориха” на доц. д-р Катерина Илкова и „За куклите и хората” на Надежда Атанасова.

Фестивалът се организира с помощта на Министерството на културата, Съюза на артистите в България, Столична програма „Култура” и е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за европейска столица на културата 2019.

от

публикувано на: 29/05/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: