TUDOSOK & Zoambo Zoet Workestrao на живо от Аларма фест

26/05/2014

Ако си говорим за ПъН(к) / ДжАЗ, това са групите!

TUDOSOK (HU) & Zoambo Zoet Workestrao (SI) @ ALARMA PuN)k) Jazz

Гледайте на живо по Бинар.

TUDOSOK (The Scientists / Учените) са творение на д-р Бела Мариаш – етномузиколог, саксофонист, фронтмен, тромпетист, поет-дадаист и художник, известен със своята здравословна политическа некоректност спрямо десните диктатури в Панонската пуста, а и не само – също така и спрямо Диктатурата на пролетариата, Диктатурата на комерсиалния шоубизнес и Диктатурата на човешката глупост. Произхожда от Войводина, където през 80-те е свирил с легендарни музиканти и композитори като Борис Ковач и Стеван Ковач Тикмайер. Концертната и фестивална история на Tudosok е пъстра – от Knitting Factory в Ню Йорк до мразовитата Москва и от Ring Ring до Sziget, където „Учените” никога не пропускат участие. Самият Доктор Мариаш е бил години наред организатор на фестивал във формата на Ring Ring, Zedno Uho и Jazz Cerkno– Big Ear).

Цялото творчество на Tudosok е достъпно за свободен даунлоуд.
… съгласно концепцията на Доктор Мариаш, че до добрата музика трябва да бъде осигурен достъп, пък който желае да засвидетелства уважение към групата или просто да има красиво оформен диск с текстове и оригинален артуърк, винаги може да си закупи и оригиналите.

ZOAMBO ZOET WORKESTRAO от Любляна вече са добре познати на слушателите на “Аларма Пънк Джаз” – свириха на фестивалa още през 2009г., когато напълниха Първо студио. „Работници и интелектуалци”, посветили себе си на въздигането на интелектуалното ниво на масите. Фрийк-рок герои с няколко албума, издадени от различни лейбъли и от двете страни на океана – от Manufracture на Ерик Борош от Vialka до ZARS (издателската къща на Radio Student, Любляна). Възвисени и антиклерикални, Zoambo Zoet Workestrao са от групите, които диктуват музикалния вкус на подрастващите в цяла Словения, пък и не само. Колаборациите им включват съвместна работа със сквернословния „истриянски Франк Запа” Франци Блашкович от Gori Ussi Winnetou и с шведския фрий-джаз саксофонист Мартин Кюшен (в последния им албум Soap For Sweatshops), а барабанистът им Мариян Станич е добре познат у нас и като член на македонската фитнес-кабаре дружина „Фолтин”.

И двете групи идват на „Аларма Пънк Джаз” веднага след участие на фестивала за нова авангардна музика Ring Ring в Белград и то с по един нов член отколкото бяха във времената, от които ги помним. Т.е. и Tudosok вече не е трио, а квартет. А и Zoambo Zoet Workestrao. Въобще, пригответе се да попаднете за около 3 часа в свят, в който не се знае кое е Запа, кое е Бийфхарт и кое Колтрейн, но в който, както казва Зезоолу, „Ще бъде… добро”. В това не се съмнявайте!

от

публикувано на: 26/05/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: