Картини от една изложба 12.01.2013

07/01/2013
Don Juan’s Reckless Daughter

…I’m Don Juan’s reckless daughter

I came out two days on your tail

Those two bald-headed days in November

Before the first snowflakes sail…

Ето така започва едноименната песен на канадската певица JONI MITCHELL от албума „DON JUAN’S RECKLESS DAUGHTER“ или „БЕЗРАЗСЪДНАТА ДЪЩЕРЯ НА ДОН ЖУАН“, нейният най-амбициозен проект.

Това е първият й студиен албум, издаден на две дългосвирещи плочи, съдържащи епична поема с темите за покварата на човека, упадъка в обществото и подмяната на ценностите у всеки един, представени в предварително замислено обобщение.

Тук ще открием както възторг от нравите на коренното американско население преди колонизацията, съпоставени със съвременните обществени отношения, така и опит да легитимира статуса си на пропаднала жена чрез академично представяне на мита за Дон Жуан, но може да се търси препратка и към Дон Хуан, шамана от племето яки в книгите на Carlos Castaneda.

За участие са привлечени някои от най-изявените музиканти през 70-те години на миналия век: JACO PASTORIUS, WAYNE SHORTER, AIRTO MOREIRA, CHAKA KHAN, ALEJANDRO ACUNA, LARRY CARLTON, DON ALIAS, MANOLO BADRENA, JOHN GUERIN, както и пълномащабен симфоничен оркестър с диригент MICHAEL GIBBS.

JONI MITCHELL споделя по повод на албума „БЕЗРАЗСЪДНАТА ДЪЩЕРЯ НА ДОН ЖУАН“:

„От импровизационна гледна точка спонтанността на творческия процес от позицията на поетеса изглеждаше като опит да влея думи към музика, което наподобяваше работата с чук и длето. Понякога върви гладко по жилките на дървото, а друг път се забива в чеп, в случая – в концепцията на замисъла. И ако пишете с освободено съзнание, което правя от време на време само за да си припомня, че го мога, разбирате ли, тук сглобявам ситни парченца в огромен пъзел, като накрая всичко трябва да звучи гладко, все едно е казано за първи път“.

Албума „DON JUAN’S RECKLESS DAUGHTER“ ще чуем в предаването „Картини от една изложба“ на програма „Хоризонт“ на БНР в събота, 12 януари, след новините от 21.00 ч.

от

публикувано на: 07/01/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: