За поръчковата журналистика и етиката

21/05/2014

Етика, морал, стандарти, европейски ценности. Тези думи като че ли са изтъркани от употреба. Превърнали са се във фон, в базов шум в общественото пространство – нали след броени дни ще отидем до урните. Ще избираме кого да изпратим в Европа, за да представлява интересите ни следващите 5 години. Политика и журналистика обаче са се превърнали в мръсни думи и сякаш много лесно забравихме, че от нас гражданите зависи: зависи кой ще бъде нашето лице, зависи какви норми ще спазват медиите.

Именно затова в “Бинар Следобед” поканихме един български журналист, който се завърна наскоро от обучение по журналистическа етика, организирано от „Ройтерс“ и фондация “Роберт Бош”. Това е Ивайло Спасов от TV+. Той е част от програмата, която за шеста поредна година събира представители  на медиите от Югоизточна Европа, за помогне на хората от конфликтни региони да погледнат с други очи на съседите си.

“Колкото сме наши, толкова сме и чужди и понякога се мразим – имаме огромна обременост едни спрямо други – политическа, историческа, психологическа”, обяснава Ивайло Спасов.

Идеята на организаторите е, че ако събереш на едно място българи и македонци, турци и гърци, косовари и сърби, румънци и словенци – това ще им даде основание да работят заедно. В професионално отношение нещата не би трябвало да варират спрямо етнос, религия и историческа и политическа конюнктура, допълва той.

Основен предмет на срещата са именно критериите в журналистиката и етиката в професия, която се задава от обществото.

“Това са теми, които касаят цялото общество, защото ако няма етика и свободата на словото като цяло, особено в нашата професия, демокрацията страда”, казва той.

Какви са жалоните в журналистиката и какво гражданите трябва да изискват от нея според дългогодишния опит на агенция “Ройтерс” можем да чуем в интервюто с Ивайло Спасов.

от

публикувано на: 21/05/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: