Бягство от действителността от Теодосий Спасов & Hemus Collective

23/05/2014

Biagstvo ot Deistvitelnostta

Музикантът Теодосий Спасов отдавна получи призванието за „кавалджия на планетата“ и вече не изненадва никого със стремежа си да търси нови възможности за изява. Неговите почитатели следят с нарастващ интерес появата на новите му, оригинални идеи, за осъществяването на които събира музиканти от различни жанрове. Така „новият музикален жанр, който той създава“, според списание „Newsweek“, основан на смесването на народна музика с елементи от джаз и класика, набира все повече последователи по цял свят.

В най-новия си проект „Хемус Колектив“ Теодосий решава да представи джаз на световно ниво с балкански корени. За целта кани доказани музиканти от съседните страни като пианиста Боян Зулфикарпашич, по-известен като Bojan Z, обявен за „най-добър джаз музикант на Европа“ (2005), „най-добър джаз музикант на Франция“ (2012), Мартин Гаконовски на контрабас, чиято музикална биография включва участие в над 80 албума и изяви с едни от най-големите имена на съвременната музика, както и барабаниста Костас Анастасиадис, чийто революционен метод в свиренето на ударни инструменти става причина Музикалният институт в Холивуд, Калифорния, да учреди специална музикална награда на негово име.

„Идеята за създаването на проекта „Хемус Колектив“ е да се съберат музиканти с балкански произход, отдавна реализирали се като имена извън родината си. БОЯН е със смесена кръв – босненска и сръбска, учил е в Париж и живее там. Мартин е от Скопие, но живее в Кьолн, а Костас е роден в Килкис (Кукуш), завършил е в Калифорния и сега живее в Гърция.Техните музикални умения да бъдат универсални, свободно и с вкус да сместват стилове от световната музикална култура” – споделя Теодосий Спасов. – „Важен детайл в този случай е, че музикантите обичат и свирят както джазова музика, така и балканска музика. Това дава културна уникалност на проекта и провокира следващите поколения млади музиканти да следват този път на световна музикална интеграция, запазвайки оригиналната гледна точка на своя произход. Заглавието на албума е „Бягство от действителността“, защото музиката и въобще изкуството са бягство от реалността и когато ние, хората, сме по-духовни, като че ли по-лесно възприемаме грубостта на всекидневието. Стремежът ни е да покажем как ние, музикантите от различни националности, чрез средствата на музиката, загърбваме скуката на посредствеността и грубите взаимоотношения, търсейки по-витално и идеално човешко общуване.“

В първия албум на проекта „Хемус Колектив“ са включени осем пиеси, авторски композиции, написани от членовете на групата специално за проекта и записани за първи път в България.

Албума „Бягство от действителността“, ще чуем в предаването „Картини от една изложба“ по програма „Хоризонт“ на БНР, в събота, 24 май, след новините в 21 часа.

от

публикувано на: 23/05/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: