Talé или до къде може да стигне свободата ми?

22/12/2012

„До къде може да стигне свободата ми?” Това е въпросът, който вълнува Салиф Кейта, албиносът с неповторимия глас, чийто последен (може би завинаги) албум „Talé” е продуциран и миксиран от Филип Коен Солал – създателят на Готан Проджект.

 

 

Ако веднъж си видял Салиф – например със Сезария Евора по-долу, знаеш, че от него може да очакваш всякакви изненади. След акустиката на Folon (с редовна ротация в Дуенде), е ред на електро-денс дуендето а ла Готан с гост-музиканти като Есперанса Спалдинг, Ману Дибанго и Боби Макферин. В седмото парче дебют прави и дъщеря му – също албинос.

 

 

Солал отива в Африка по собствените му думи „като иконоборец” – без претенции да навлиза в дълбоките традиции на афро и в частност на малийската култура. „За да напредваш, трябва да „предадеш” очакванията да оставаш верен на традицията” – подкрепя го Салиф.

„Чудовищно, но и ангелско” – така определя Кейта присъствието на Боби Макферин, с когото кръстосват две вокални техники за най-голяма радост на фенската маса в „Simby”. Името на парчето е и това на предшественика на кората, единственият инструмент, който чуваме освен вокалните импровизации на двамата. Подобен е и подходът в “C’est bon”, където партнират реге-легендите Roots Manuva. „Няма подобни певци-перфекционисти” – споделя за работата си със Салиф продуцентът Коен Солал. „Прави каквото искаш и както искаш” – това е посланието му към него – „просто прави себе си, т.е. всичко, което е различно от останалото!” Кейта записва почти всичко от раз – до степен, че при смесването не може да познае като свой втория глас.

 

 

Talé” не тежи с електронния си ритъм, подчертаващ традиционния афробийт, нито с посланията си към страната, преминаваща през един от най-тежките си моменти. „Албумът е за да изненадва” – признават и двамата съмишленици. „Но и да покаже на хората възможния изход от кризата – не на насилието, да на взаимността – както между нас, музикантите, не може да има проблеми, така би могъл да бъде и заобикалящият ни свят”. За да обобщи: „По време на такава криза трябва да се танцува – танцът освобождава тялото и спасява душата.”

 

от

публикувано на: 22/12/2012

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: