Каякът: средство за достигане на мир и скрити плажове

14/05/2014

Колкото и да се превзема, времето все пак си върви накъм хубаво и с това желанието за живот, излизане, природа, въздух, движение и общуване рязко нараства.

Един от милионите варианти да усетите целия този очарователен процес на възраждане пълноценно, е да се повозите на каяк. Според усмихнатия екип на каякарския клуб, на чиято страница попаднах в нета, за целта не е нужно да имаш опит, а само желание.

Чета как обещават да ме заведат на места, за които не съм подозирала, че съществуват. У нас и зад граница. И желанието да науча повече, естествено, нараства.

Истината е, че миналото лято се качих веднъж в спокойни язовирски води на каяк и успях да завия два пъти, което, разбира се, автоматично ме наведе на мисълта, че може би съм родена за това, но все още не съм го прозряла.

Демо в действие
Демо в действие.

Ето защо реших да поразпитам Демо – един от ентусиастите в Tudorini Bros –  за подробности около магията на този специален плавателен съд, който става все по-популярно средство за спорт и ефективно откъсване от градската джунгла.

Представи се. От колко време се занимаваш с Каяк?

Kазвам се Дамян Кирилов, но приятелите ме наричат Демо. Занимавам се с каяк от 11 години. По едно и също време се запалих по туристическия каяк и този за бърза вода.

Какво е каякът? Какво го отличава от другите плавателни съдове от този род?

Каякът е няколко вида, като основните са туристически и морски каяк – дълги 4-5-6 метра за разходки и пътешествия и каяк за бърза вода. Лодките там са от 1.70 до 4 м, проектирани така че да можеш да се придвижваш в буйни реки.

От своя страна, каяците за бърза вода се делят на още няколко вида, като основни са за много големи и буйни реки, каяци за „freestyle“, каяци за сърф, за воден слалом и т.н.

Най-близко до него е кануто. В кануто се гребе само от едната страна с гребло с една лопатка, докато в каяка гребеш от двете страни с гребло с две лопатки. Кануто са го измислили индианците, а каяка – ескимосите.

За кого е предназначен каякът?

В миналото се е използвал за лов на тюлени и китове. Корави типове са били първите каякари.

unnamed 4

Сега за наша радост се използва основно за разходки и удоволствие. Има едно течение на каякари-рибари, но те са повече рибари, отколкото каякари :)

Кои са трите неща, които не подозираме, че ще ни разкрие досегът с един каяк?

1. Туристическият каяк се кара изключително лесно.

2. Достигане до места, на които няма как да влезеш по друг начин и то безшумно – наводнени гори, скрити плажове и заливи…

3. Начин да постигнеш мир. Както със себе си, така и с това, което ни заобикаля.

Има ли рискове и какви са те?

Туристическият каяк статистически е най-безопасният спорт, който се практикува сред природата. При него рисковете са минимални и спазвайки определени правила, можеш да се забавляваш веднага с качването в лодката.

Каякът в бърза вода е на другия полюс. Той е сред най-опасните екстремни спортове. Всъщност най-опасното нещо е незнанието.

Какво задължително трябва да може/знае човек преди да се качи на каяк?

unnamed2

За туристическия каяк може и без специална подготовка, като в хубаво време и кратък инструктаж е достатъчен. За бърза вода е добре да се изкара курс.

Къде в България е само за каяци?

Дунав с неговите пясъчни острови, родопските язовири – Беглик, Широка поляна, р. Велека, Камен бряг и още много ценни и неочаквани места…

Защо да опитам?

Ей, така – за кеф! :)

Най-хубавата случка с каяк?

Както се казва: много са, но най-прясната ми е, че за първи път видях тази година тюлен-монах и имах възможност да съм в компанията му дълго време и много близо до лодката. Виждахме се, но не си пречехме…

unnamed5

Клуб Tudurini Bros организира всяка седмица различни пътешествия за начинаещи и напреднали, като основната дестинация до края на юни е Гърция, след това –  Родопи и бърза вода в Словения, Босна, Черна гора и вероятно Албания.

Снимки: Дамян Кирилов.

от

публикувано на: 14/05/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: