Спрете Земята, искам да сляза

13/05/2014

Кончита ВурстПобедата на Кончита Вурст/Том Нойвирт на песенния конкурс “Евровизия” скандализира хора от различни краища на планетата. За едни човекът, облечен в секси женска рокля, дълга коса и добре оформена брада, предвещава края на Европа, за други това е свидетелство за толерантност.

Но така или иначе изпълнителят с нестандартна сексуална ориентация предизвика противоположни мнения. А взорът на света отчетливо се фиксира върху реакцията на Русия. На пръв поглед отношението на най-голямата държава в света изглежда нетолерантно към транссексулания изпълнител, дори скандално. Той/тя от своя страна пък отговоря с усмивка и вещае добро за планетата.

След преглед на руските медии и форуми позицията на хората се оказва нееднозначна, а местните потребители на iTunes слагат парчето на Кончита на първо място – преди техните собствени претенденти.

“Спрете Земята, искам да сляза”, “Лицето на Европа?”, “Повдига ми се. Средновековен цирк в по-лош вариант. Добре, че сутринта пих само кафе”, “Кога най-накрая в списъка на санкциите ще влезе и излъчването на “Евровизия”? Това са част от коментарите в руски форум в деня на финала на песенния конкурс.

Реакциите на политиците също не закъсняха и секунда. В своя Туитър акаунт руският вицепремиер Дмитрий Рогозин написа: “Евровизия показа на евроинтеграторите перспективата им – брадато момиче.”

Резултатът от гласуването коментира и депутатът Олег Пахолков. За руска медия той припомня, че всемирният потоп е възмездие за нравственото падение на човечеството. “Европа, която дружно гласува за чудовището с име Кончита Вурс, показа на целия свят, какво представлява в момента. Може ли такава Европа да ражда нормални деца и да има нормална армия? Гласуването на “Евровизия – 2014” показа, че Европа се намира на края на пропаста”, заявява той.

Крайният националист Владимир Жириновски на живо нарече случващото се на конкурса “краят на Европа”. “Те вече нямат мъже и жени, всичко им е едно”, заяви той.

В същото време един от най-известните руски изпълнители Филип Киркоров, който беше част от руската делегация, призова сънародниците си да уважават Кончита Вурст. “Моля ви, нека уважаваме победителя, какъвто и да е той. С брада ли или без, жена, мъж – не е важно – това е конкурс за песен”, припомни той.

Освен това се оказва, че руснаците харесват повече Кончита от собствените си преденти на конкурса – сестрите Толмачеви. Това става ясно от класацията на iTunes.

Въпреки многочислената критика за брадата на Том Нойвирт слушателите в пределите на Русия категорично избират неговата/нейната песен. В техния чарт на iTunes първа позиция заема изпълнението на Кончита на Rise Like a Phoenix, изпреварвайки Shine на сестрите Толмачеви.

Заедно с австрийката в топ-5 на руския чарт попада и Not Alone на арменския претендент Арам и Undo на шведката Санна Нилсен.

В много руски медии реакцията на нетърпимост се коментира като чудовищна нетолерантност.

Самата Кончита посвети победата си на тези, които вярват в бъдещето без дискриминация и отговори с усмивка на обидите: “Искам да им кажа, че доброто винаги побеждава. И няма да ни спрат!”  Като не скрива, че това е и сигнал към Владимир Путин.

Президентът на Русия преди година подписа закон срещу пропагандирането на хомосексуалността в страната. Нормативният акт предвижда административни глоби за пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения сред непълнолетните, включително и в интернет.

Кончита Вурст вероятно ще бъде водещата на конкурса догодина във Виена, а светът отново се замисли за нуждата от толернатност и търсене на нейните граници.

По материали от руската преса.

от

публикувано на: 13/05/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: