Концерт-спектакъл „Мистерията на българските гласове“

13/05/2014

С концерт-спектакъл „Мистерията на българските гласове“ в Българското национално радио изпълнителите отдадоха почит на откривателя си Марсел Сесие.

„Искахме да почетем делото на един значим човек, който си отиде от този свят в края на миналата година. Марсел Селие е човекът, който със своето радиопредаване в ефира на швейцарското радио, с продуцираните от него албумите на състава, направи достояние на огромен кръг хора из целия свят красотата на българската култура. „Мистерията на българските гласове“ започва пътя си от Българското национално радио и ние сме горди от този факт“, посочи програмният директор на обществената медия Иво Тодоров.

„За мен и семейството ми е изключителна чест да присъстваме на организирания концерт от БНР на „Мистерията на българските гласове“. Благодарим за топлия прием и вниманието. Голямо щастие за нас  е да бъдем тук тази вечер, която е посветена на делото на баща ми Марсел.  Искам да подчертая, че в продължение на 60 години българската музика  обогатяваше живота му. Благодарение на  всичко, което той правеше за популяризирането на състава, милиони хора по света обикнаха България“, заяви Александър Селие по време на тържествената церемония. „Бихме искали да благодарим на всички певци и композитори, както и на БНР, че през 70-те години ние открихме  невероятните записи на българската музика в неговия ефир. Чудото продължава и днес заради протегната ръка от страна на екипа на генералния директор на БНР – Радослав Янкулов“, добави развълнувано Александър Селие.

„Мисля, че можем да бъдем доволни от резултата. Разбира се, работата продължава и днес. Получавам доста писма с мнения на слушатели, които изказват своя възторг към българската музика. Мисля, че сме успели да им покажем какво е тя“, каза Катрин Селие в интервю за БНР.

Сред песните, които изпълни популярният женски вокален ансамбъл „Мистерията на българските гласове“ бе и многогласната „Полегнала е Тодора“, която Марсел Селие е слушал до последния си дъх.

Бинар излъчи на живо церемонията по връчването на наградата „Сирак Скитник“ на съпругата на швейцарският етнолог Катрин Селие. Отличието беше присъдено посмъртно на Марсел Селие за популяризирането на българския фолклор. Селие представя на света гения на българския талант, народно творчество и уникална душевност чрез „Мистерията на българските гласове“ с диригент проф. Дора Христова.

Катрин Селие пристигна в България по покана на БНР. Придружават я синът й Александър и внучката Люси.

от

публикувано на: 13/05/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: