Настъплението на жената-мъж

12/05/2014

Кончита ВурстПреди няколко години стана ясно, че писането и коментирането на песенния конкурс на „Евровизия“ е загуба на време. Европейската представа за популярна музика се оказа толкова отчайващо малоумна, че отсъствието на български изпълнител тази година може само да се приветства. Затова и резултатите последния конкурс, чиито финали бяха онзи ден, не би трябвало да ни изненадват. Австриецът Кончита Вурст спечели и пътят към покоряването на вселенската музикална сцена се откри пред него.

Известен вече като „брадатата“ жена, травеститът… Вурст (всъщност травестит не е точно определение, защото не всеки мъж в женски дрехи, се превръща в травестит), спечели и това разтърси пространството.  Което пък на фона на предстоящите избори за европейски парламент и всеобщата истерия около отношението ни към Русия – строго положително или строго отрицателно, придобива особено културни окраски. Един вид Западът изпрати много ясен сигнал към Русия, че не одобрява хомофобията и анексирането на Кримския полуостров. Да! И „У-у-у“ на Русия.

Само че тук хомофобията няма нищо общо – сигурно още в древна Гърция са съществували травестити, хората си сменят пола хирургически от десетилетия, затова нямам никакъв проблем да приема, че Вурст е дори жена.

Малкият въпрос е защо жената е брадата? А тя е брадата, защото това е много бърз и сигурен начин да компенсираш талант и години труд. Това е толкова очевидно, че чак вади очи. Големият въпрос е: „Така ли изглежда европейският шампион?“ Според 180 милиона европейски зрители – отговорът е „да“, което само потвърждава, че здравият разум е излетял през ушите на средния европеец. Азис поне не се е кръстил „Салам“, но знае ли човек… И какво трябва да очакваме тепърва? Изродски панаир – джуджета, симски близнаци, човекът Слон и т.н.

Или ако трябва да сме още по-патетични, „Европа, Европа, накъде отиваш?“. Всъщност изглежда, че никъде не отива – по-скоро организира срамни конкурси за тъпи песни. Защото, ако има нещо, което да ни кара да вярваме в европейската идея, извън икономическите взаимоотношения, това трябва да бъде представата, че Европа е остров на здравия разум и интелектуалното превъзходство. Най-малкото, място, което е родило философите, които са изковали съвременния свят – добър или лош.

Нищо такова обаче не се наблюдава – вместо това наблюдаваме чудовищна администрация, проектчета, програми и конкурси на всяко едно нищо. И брадати жени. А пък ЕС би трябвало да е нещо повече от това, нали?

И сигурно щеше да бъде, ако ЕП не беше завладян от лишени от всякакво въображение бюрократи.

от

публикувано на: 12/05/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: