Нулиране на мрежата искат активисти

09/05/2014

Над 30 организации за граждански свободи и технологични компании формираха група срещу наблюдението в интернет, а 5-ти юни е избран за „Нулиране на мрежата“ и отбелязване на една година от кампанията на Едуард Сноудън.

„Не питайте как да гарантирате неприкосновеността на личната си информация. Върнете си я“, съветва сайтът.

Страницата подканва посетителите да се подпишат под декларацията: „На 5-ти юни ще предприема непоколебими мерки, за да се защитя от масовото наблюдение на правителството. Очаквам моите доставчици да направят същото. Организатор на кампанията е неправителствената организация „Борете се за бъдещето“ (Fight for the Future). Сред сайтове, които членуват в нея са Reddit, Imgur, DuckDuckGo, CREDO Mobile, Фондацията за свободно ползване на софтуер, кампанията се привежда в изпълнение от активистите на блога BoingBoing и „Грийнпийс“ (Greenpeace).

Групата се обръща към разработчиците на приложения да внедрят защита срещу посегателствата на Агенцията по национална сигурност на САЩ (National Security Agency, NSA) в техните продукти, напр.  мобилни приложения или да подсилят сигурността с кодиране на данните като SSL, HSTS (HTTP Strict Transport Security)и Perfect Forward Secrecy, които няма да позволяват на правителствата да прихващат данните от комуникация между устройства.

Посланието на видеото на кампанията „Нулиране на мрежата“ е елементарно  – намерете интернет пространство, където вашите данни са защитени.

„Шпионите на правителството имат една слабост: могат да хакнат всеки, но не могат да хакнат всички“, се казва в обръщението на организаторите на движението „Нулиране на мрежата“. Хората от агенцията по сигурността (NSA), събират достъпни данни от разбити канали. Те зависят от нашите грешки, които можем да отстраним“.

5-ти юни е датата, на която Сноудън разпространи новината за масовите подслушвания, осъществени от Агенцията по национална сигурност (NSA) и нейната Програма по сигурност и електронно проследяване (PRISM).  Активистите разпространяват софтуер за лична защита – инструменти за криптиране на чат, електронна поща, телефонни разговори и текстови съобщения. КРЕДО Мобайл (CREDO Mobile) е анонимен телеком, който води битка срещу достъпа до комуникациите на потребителите от страна на Националната сигурност.

Година след шокиращите разкрития на Сноудън, Агенцията по национална сигурност на САЩ продължава да следи невинните и нищо неподозиращи американци, без съдебна заповед“, заяви Майкъл Кишник, изпълнителен директор на КРЕДО  Мобайл пред списание „Уайрд“ (Wired).

КРЕДО ще продължи да изисква от Конгреса и президента да спрат незаконното и безконтролно следене и докато не постигнем истинска реформа, ще съветваме потребителите да използват криптиране на личните си комуникации, за да ги защитят от злоупотребите на правителството, базирани на 1-вата и 4-тата поправка“, казва още той.

Тази кампания напомня подобни действия от 2012-та, когато обект бяха два федерални документа за борба с пиратството – Закона за IP защита на Сената (PIPA) и Закона за превенция на пиратството в интернет (SOPA). Хиляди уебсайтове, подкрепяни от големи компании като Google и Twitter излязоха на тъмно или частично на тъмно, за да спрат законодателните мерки.

„Не можем да спрем атаките на отделни личности или компании, но можем да спрем масовото следене чрез осигуряване на истинска неприкосновеност в ежедневния интернет“, се казва още е обръщението.

 

от

публикувано на: 09/05/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: