Картини от една изложба 15.12.2012

09/12/2012
Anatomy of a Murder

През 1958 година писателят ROBERT TRAVER публикува романа „УБИЙСТВО“, разказващ за съдебен процес срещу лейтенант Manion, извършил убийството на бармана Barney Quill като отмъщение за изнасилването на жена му Laura.

Тази история е създадена по действителен случай в щата Мичиган. Защитата по делото е поета от Paul Biegler, който установява, че Laura е кокетка с доста фриволно поведение, а лейтенант Frederick „Manny“ Manion е маниакално ревнив, с избухлив и невъздържан характер. В съдебната зала се появява изпратеният от губернатора на щата прокурор Claude Dancer, психиатри и други персонажи във филма с продължителност 160 минути. Paul Biegler успява да спечели делото като доказва, че лейтенантът е получил по време на убийството неудържим импулс и е изпаднал във временно умопомрачение.

„Вълнуващото в този съдебен процес е, че никога няма да узнаете истината. Исках да покажа как действа правосъдието. В нашата система е по-добре да оставите един човек ненаказан, отколкото да рискувате съдебна грешка и да вкарате в затвора някой напълно невинен човек. Това е, мисля, едно от най-великите завоевания на нашата цивилизация. Направих от Ben Gazzara (лейтенант Manion) антипатичен герой за да се разбере, че е оправдан не защото е почтен. Оправдан е защото ние, обвинителите, не можем да докажем, че е виновен“ – споделя OTTO PREMINGER, режисьорът на филма „ANATOMY OF A MURDER“ или „АНАТОМИЯ НА ЕДНО УБИЙСТВО“, създаден на основата на романа на ROBERT TRAVER, един от най-добрите в жанра съдебно разследване.

Албумът „ANATOMY OF A MURDER“ или „АНАТОМИЯ НА ЕДНО УБИЙСТВО“ на DUKE ELLINGTON и неговия оркестър, с който е озвучен филмът на OTTO PREMINGER, е отличен с 3 награди „Grammy“. Ще го чуем в предаването „Картини от една изложба“ на програма „Хоризонт“ на БНР в събота, 15 декември, след новините от 21.00 ч.

от

публикувано на: 09/12/2012

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: