Картини от една изложба 08.12.2012

09/12/2012
Blaze of Glory

Между 1990 и 1991 членовете на американската група BON JOVI тръгват по различни пътища. Те се чувстват изтощени от интензивния съвместен живот, включващ записите на албумите „SLIPPERY WHEN WET“ и „NEW JERSEY“, и високото темпо на гастроли по време на 4 години безспирни световни турнета. Групата стига до прага на разпадане и няма никакво желание у музикантите да работят заедно върху материал за нов албум или каквото и да било друго.

В началото на 1990, докато се възстановява от свръхнапрежението, фронтменът JON BON JOVI получава запитване от продуцента JOHN FUSCO да му предостави правата да използва неговата песен „Wanted Dead or Alive“ за музикалния съпровод на втората серия от филма „YOUNG GUNS“ или „МЛАДИ СТРЕЛЦИ“, чието повествование е посветено на живота и смъртта на знаменития персонаж Били Хлапето. JON е близък приятел с актьора Emilio Estevez, който му изпраща сценария на този филм, и разбира, че текстът на песента не съответства на филма и решава да направи друга. Взима си акустичната китара и заминава за пустинята в щата Ню Мексико, недалеч от Санта Фе, където представя новата си идея на продуцентите на филма.

Ето как вижда ситуацията актьорът Kiefer Sutherland:

„Ние вечеряхме, когато JON BON JOVI се присъедини към снимачния екип на „YOUNG GUNS 2“. Той седна при нас и започна да дращи нещо върху салфетка, да кажем, за около 6 минути. И така, докато си дъвчехме сандвичите, JON написа текста на песента „BLAZE OF GLORY“, която стана №1 в класациите, а салфетката после подари на Emilio Estevez“.

JOHN FUSCO е очарован от тази песен още от първото прослушване и възлага на JON BON JOVI да направи целия музикален съпровод към филма, който по-късно е оформен като неговия първи самостоятелен албум.

Певецът се чувства в началото доста неуютно заради липсата на музикантите от BON JOVI, най-вече на китариста Richie Sambora, както и на техните професионални автори на песни Desmond Child и Diane Warren.

За сметка на това звукозаписната фирма дава възможност на JON да наеме изпълнители от световна класа като пианистите ELTON JOHN и LITTLE RICHARD, китариста JEFF BECK, за да се получи хитов албум, продаден в тираж над 2 милиона екземпляра, донесъл им отличието „Златен глобус“. Музиката е сравнително далеч от стила на BON JOVI и включва засилено присъствие на акустично пиано и китара, както и на акордеон.

Темите в албума гравитират около изкуплението и доколко човек може да се раздели с миналите си грехове, преди да са го връхлетели отново, за способността да се възпротиви на несправедливостта и гласът му да отекне отчетливо.

Албума „BLAZE OF GLORY“ или „БЛЯСЪКЪТ НА СЛАВАТА“ ще чуем в предаването „Картини от една изложба“ на програма „Хоризонт“ на БНР в събота, 8 декември, след новините от 21.00 ч.

от

публикувано на: 09/12/2012

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: