Няколко жокера, че се срещате с нарцис

06/05/2014

lovemyself„Нашата история“ е френски филм от 80-те, един от любите ми с Ален Делон, където той играе ролята на алкохолик (по-късно разбрах, че актьорът наистина е имал подобен проблем), а Натали Бай – фриволна дама. Други актьори няма. Те се разделят или развеждат, обвинявайки се един друг и поемат всеки по своя път, за да се срещнат отново и отново. Разбира се, героите им са различни – Ален Делон не е вече да речем Серж, а Жак, после Етиен и т.н. Въпросът е, че през цялото време героинята на Натали Бай е привлечена от един и същ тип мъж, когото ненавижда. Същото се отнася и за героя на Ален Делон.

Много често несъвместими характери, по ирония на емоциите, са привлечени един от друг и после за по-дълъг или по-кратък период си тровят живота.

Как да познаете, че онзи симпатичен мил и възпитан мъж, когото срещнахте, всъщност е нарцис…Ето няколко признака без претенции за изчерпателност:

1.Говори само за себе си.

Какво работи, колко е значим бизнеса му, каква кола кара. Узурпира разговора и всеки опит от ваша страна да участвате в него, го кара да ви прекъсне или буквално да ви засече. След като свърши с визитката си, се прехвърля на не по-малко важните теми като какво е ял, пил, къде е ходил и как се е почувствал, като са му сервирали кафето със сметана вместо с прясно мляко, като той много добре е обяснил какво е изричното му желание. Друга възможна тема: той и жените. Жените отвсякъде му налитат, разбира се, а това че сте заедно е поредното доказателство!

 2. Когато сте в компания разказва някакви небивалици.

Как веднъж като бил в Монголия му провървяло с някаква местна дама, която се мажела с китова мас. В САЩ, като бил на обиколка по Западното крайбрежие, го погнали с полицейска кола, защото карал с 350 км/час. В крайна сметка им избягал. Там полицаите са много задръстени, но да си дойдем на думата – той е герой, при това от международен мащаб.

Разказва ви няколко сюжета на екшън филми, в които се вижда в ролята на главния герой и си мисли, че никой в компанията не е гледал тези филми.

3.В най-неподходящия момент се появява облечен като тийнейджър или 5-годишен, макар че е възрастен мъж.

Носи причудлива адмиралска шапка или щура каска с някакви анимационни герои и наколенници, които са по-подходящи за сина му; облича си суичър с подобен мотив или с някаква неразбираема кауза, а може би и бермуди в ярко червено. Всичко във външния му вид крещи „Искам да ме забележат!“

 4.Проявява жестокост.

Обикновено към животни, но ако наблизо няма някое коте или куче, което да ритне изразява агресията си словесно. Подиграва се на инвалиди, роми, пенсионери и на всички, които счита, че са под неговото ниво. На пътя е агресивен шофьор, кара „газ-спирачка“; ругае жените шофьори, такситата (които нарича „копърки“ или „бакшиши“), автобусните шофьори, пешеходците, задръстванията. И бибитка на поразия…

5.Критикува ви често и доста язвително – насаме или пред приятели.

Поводите са различни – какво сте казали; с какво сте облечена; прическата или цветът на косата ви; фирмата, в която работите не му допада или пеньоарът на майка ви. Директно или индиректно целта е да бъдете поставена на място.

6. В присъствието на ваши приятели или колеги се държи арогантно, даже грубо.

По този начин ви излага и изолира от останалите. Ставате изцяло негова, при това и настроението ви е кофти, т.е. той ви контролира, дето се казва.

7. Когато сте в компания, се прави все едно не сте заедно.

Флиртува със сервитьорката, друга присъстваща на масата жена. В края на краищата вие сте му в кърпа вързана, а той като донжуан иска да изпробва чара си с всички останали жени, които както вече уточнихме са луди по него и то съвсем не от скоро.

8. Не проявява никаква загриженост.

Държи се като дете в сладкарница – не плаща сметката, даже чака вие да го черпите, защото е свършил парите – купил си е нови джанти или пък е пред заплата, вече цял месец. Яде от вашата чиния и направо ви изяжда порцията. Не ви изпраща, защото живеете в другия край на града, а той трябва да стане утре рано.

При положение, че всички тези качества ви дразнят и ви се струват неприемливи, значи и вашето его не  е никак малко и скъсяването на дистанцията с подобен човек ще доведе до не малко неприятни изживявания  за двете страни.

Ако разбира се, вие сте загрижена и покорна жена, за която най-важното е да има някой, за когото да се грижите като за свой син – бинго! Това е вашият човек.

от

публикувано на: 06/05/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: