Folk and Computer от Симо Лазаров

05/05/2014

FolkAndComputer1

„Българският фолклор винаги ме е привличал с богатството от интонации и ладове. Когато за първи път получих покана да участвам на международен фестивал на електронната музика, реших, че това е разковничето на успеха. Както и се получи. Пиесата „Пласт 7S“ спечели овациите на публиката във Vareze, Italie, 1981 г. с новата постройка на произведението, коренно различна от стандартните за онова време електронни композиции. От там нататък това решение взе приоритет за участието ми в подобни фестивали и конкурси. В много от моите композиции, с които съм участвал на подобни форуми, използвам именно българския фолклор като база за създаването им“ – споделя професор Симо Лазаров и продължава:

„Впоследствие, звуково омагьосан от някои народни мелодии, продължих да експериментирам с тях, както и с възможностите на българските народни инструменти. И като бивш акордеонист, свирил на млади години всичките хора на Борис Карлов, стигнах и до него, правейки ремикс на негови записи като едно преклонение към този талант. Експериментът излезе успешен, имайки предвид, че в тези години компютри за обработка и редакция на звука нямаше и всичко се правеше с аналоговите магнетофони и синтезатори – къртовски труд, възнаграден с аплодисментите на многобройната слушателска аудитория.

Народните песни, изпълнявани от певци и певици, пък дават възможности за процесиране на звука, които са друг обект на моите звукови интереси. И така се получи тази част от двойния албум.

Учудващо – и днес, съдейки по гледанията на тези мои пиеси в You Tube, които надминават цифри с по три-четири нули, се оказва, че тази звукова материя привлича и винаги ще привлича слушателския и зрителски интерес“.

Ето така ни въвежда именитият български музикант в своя проект „Фолк и компютър“, който ще представим в предаването „Картини от една изложба“.

от

публикувано на: 05/05/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: