13 признака, че пропилявате живота си

03/05/2014

Stop_Wasting_Your_Time

Керъл Морган (Carol Morgan), практикуващ психолог и преподавател, задава 2 въпроса на читателите си: Какви искахте да станете като пораснете и това случи ли се?

Може би сте си се представяли като космонавт, певец или инженер. Да се надяваме, че нещата ви са се получили и сега живеете живота на мечтите си.

Но останалите, които не са успели, може би трябва да обърнат внимание на 13-те знака, че вероятно пропиляват живота си, но не искат да си го признаят.

1. Губите твърде много време за неща, които не бива да правите

Видеоигри, тв-реалитита, сърфиране в нета, ядете твърде много, пиете прекалено. Списъкът може да се продължи. Погледнете сериозно на живота си. Къде и как прекарвате по-голямата част от времето си?

Това носи ли ви полза? Води ли към по-добър живот? Ако отговорът е “не”, трябва да преразгледате обичайните си занимания и да промените част от тях.

2. Оплаквате се непрекъснато

Познавам хора, които постоянно са недоволни от живота и никога не спират да говорят за това. От тях ли сте? Оплаквате ли се от работата си, шефа си, заплата, съседите си или половинката си? Ако е така, вие всъщност нищо не променяте, а само разпръсквате около себе си негативна енергия. Хленченето ви вкарва в задънена улица. Опитайте се да промените начина си на мислене и говорете за нещата, които обичате, а не за това, което не харесвате.

3. Не храните ума си

Ако не растете и не се учите като личност вие стоите на едно място. Точно като застояло езеро, което заради липсата на течение се пълни с тиня.

Това се случва и с ума ви, ако не поддържате активността му и не учите нови неща. Проблемите и изпитанията го тренират и закаляват.

4. Водите негативен вътрешен диалог

Вътрешният диалог може да бъде съдбоносен за вас. Както е казал Хенри Форд: Независимо от това как мислите – дали можете или не – и в двата случая сте прави.

Ако си казвте, че не сте достатъчно умни, за да получите повишение или да започнете бизнес – то това е истина. Ако си повтаряте, че сте твърде уморени за промени – то това е така. Каквото и да казваме на себе си, то се превръща в наша действителност. Дръжте мислите си под контрол и животът ви ще започне да им съответства.

5. Нямате вдъхновение

Имате ли страст към нещо? Познавам хора, които смятат, че нямат страст. Но това никога не е така. Трябва да има нещо, което обичате да правите. Трябва да преоткриете нещо наистина вълнуващо за вас и да го правете колкото може повече.

6. Не планирате бъдещето си

Разбира се прекрасно е да живееш “днес” и “да се наслаждаваш на момента”, но понякога трябва да поглеждаме напред, за да вдим къде искаме да стигнем. Ако нямате цел или план, то вие приличате на лодка, която безцелно се носи в океана, надявайки се да попадне на някое хубаво място.

Съгласете се, че е глупаво да очаквате подобно нещо. Точко както GPS-а ви води към мястото, за което сте тръгнали, така и вие имате нужда от свой вътрешен  GPS, който да ви насочва.

7. Прекарвате твърде много време с хора, които не помагат за ръста ви.

Лесно е да заседнете, мотаейки се с хора, които не ви карат да ставате по-добър. До тях винаги ще си стоите на едно равнище. Такива “приятели” можем да наречем енергийни вампири. Те изсмукват живота от вас и не ви дават нищо положително в замяна. Заобиколете се с хора, които искат да се развиват, за да станете един от тях.

8. Пристрастени сте към телефона си

Безспорно съвременните мобилни телефони са много яки и са способни да очароват всеки от нас. Помислете си обаче колко време губите с любимата си играчка. И кои отношения могат да пострадат от това.

Пишете ли съобщения и сърфирате ли в интернет, докато обядвате със семейството си? Така се лишавате от ценни моменти на близост – или минутите, които можете да посветите на планове за бъдещето.

9. Харчите пари за ненужни неща

Има разлика между “имам  нужда” и “искам”. Струва ми се, че всички сме разбрали за това още в детската градина. Само че в съвременното общество границите са размити (погледни точка 8). Познавам много хора, които са затънали в заеми, но в ръцете им винаги има устройства по последен писък на модата.

Истината е, че нямаме нужда от толкова много. Трябва ни вода, храна, покрив над главата и любим човек до нас. Всичко останало е само допълнение. Така че прегледайте за какво харчите парите си и ще ви стане ясно дали ще можете да внесете корекции.

10. Не се наспивате

Не съм лекар, но съм прочела достатъчно книги, за да съм наясно с живителната сила на съня. Той има решаващо значение за доброто здраве.

Ако сте твърде заети, за да се наспивате, или просто имате глупавия навик да будувате до 3 часа сутринта, то може би е дошло времето да преразгледате приоритетите си.

11. Не се грижите за тялото си

Не по-малко важни за здравето ви са храната и спорта. Да, разбирам, че не ви казвам нищо ново. Но положителното влияние на балансираната диета и физическите упражнения не се ограничава само със загуба на излишните килограми. Подобрява се и вашето психологическо състояние и цялостното самочувствие. Започнете с малки промени в дажбата и равнището на физическата активност и ще установите как това ще повиши качеството ви на живот.

12. Не излизате от зоната си на комфорт

Зная колко е лесно да се живее в зоната ни на комфорт. Когато ходя в познат ресторант винаги си поръчвам едно и също от менюто. Не, не защото се боя да пробвам нещо ново, а защото обичам храната, която поръчвам обикновено. Но това не е тази зона на комфорт, за която говоря.

Имам предвид да поемеш риск, който може да подобри живота ти. Освен това има разлика между “риск” и “премерен риск”.  Всеки риск може да бъде смъртоносен, но премереният е този, при който ние сме претеглили всички варианти и сме измисли  добър и разумен план за действие.

13. Не харесвате живота си

Винаги измервам успеха с равнището на щастие. Действително ли сте щастливи? Ако отговорът е “не”, то е време да промените нещо. Дори чувството на удовлетвореност не говори за това, че живеете пълноцене живот. Животът трябва да е вълнуващ! Направете всичко възможно той да ви носи удоволствие.

Ако някой от тези 13 пункта се отнася до вас, не се отчайвайте. Винаги можете да промените нещо. Но първото, което трябва да направите е да се избавите от идеята, че нещата не могат да бъдат различни. Обикновено най-голямото препятствие е собственият ви начин на мислене. Така че започнете с него. Променяйки мислите си, променяте живота.

Източник: Lifehack.org

Превод и адаптация: Доротея Николова

от

публикувано на: 03/05/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: