8 навика на щастливите хора

30/04/2014

На всички ни се иска да бъдем щастливи, да се усмихваме по-често, близките ни да ни карат да се чувстваме добре. Всеки ден да се радваме на живота с бодростта, присъща на децата. Всъщност това не са невъзможни неща въпреки забързаното ни ежеднивие, макар че светът не е точно това, за което сме си мечтали.

Има няколко начина, които със сигурност ще ни помогнат по този път. Ето ги и тях.

1. Щастливите хора не се тревожат за това, което мислят другите за тях.

Не позволяват на негативно настроени хора да влияят на самочувствието им. Каквото и да им казват те, то изтича от тях, както водата от гъската. Знаят, че достоен човек е не този, който няма недостатъци, а този, който има достойнства.

2. Винаги и във всичко виждат плюсовете.

Във всичко лошо има по нещо добро. И дори ако не успеят да открият в ситуацията положителна страна, то те я създават сами. Не съжаляват. Казват си: Ако се беше получило добре, това би било прекрасно. Ако пък е лошо, то това е опит.

3. Те са дружелюбни и благодарни.

За щастливите хора не е важно как изглеждате и откъде сте. Всичко, което им е нужно е още един човек, с когото могат да се смеят и да бъдат щастливи. Те не се срамуват и не се скъпят да отделят няколко минути, за да благодарят.

4. Позитивни са и се усмихват.

“Смеем се не защото сме щастливи, а сме щастливи, защото се смеем”, е казал философът Уилям Джеймс. Усмивките и смехът са неотменна черта на щастливите. Хората, с които прекарваме много време, влияят на нас и на начина, по който възприемаме обкръжаващия свят. Колкото повече време сме с позитивно настроени и оптимистични хора, толкова повече ще бъдат светлите краски в живота ни.

5. Живеят в настоящето.

“Преживях много страшни неща в живота си, някои от тях се случиха наистина” е фраза на Марк Твен, която е подходяща за случая.

Щастливите хора не чакат да дойде петък вечер или неделя сутрин. Не са в постоянно очакване на покупката на автомобил или на нов апартамент. Не се надяват на пролетта, лятото, есента, зимата. Най-ужасната грешка е да мислиш, че живееш, когато в действителност вегетираш в очакване на живота.

6. Знаят, че не всичко в този свят е съвършено.

Трудно е човек да се пребори с перфекционизма в себе си, но е необхнодимо. Хубавите неща са в мярката, казват древните. Щастливите хора умеят да контролират стремежа си към съвършенство. Те не се самобичуват за неточности и недостатъци.

Гордеят се със себе си и това, което са постигнали. Понякога нещата не се случват по план и това е нормално. Невъзможно е всичко да се държи под контрол.

7. Дават своя принос в обкръжаващия ги свят.

Един от най-добрите начини да се чувстваш щастлив е да променяш света около себе си. За това не е задължително да спасиш цял народ или да спреш цунами. Понякога е достатъчно просто да се усмихваш на хората, да правиш комплименти, да помагаш на приятелите си, да подариш нещо.

 8. Продължават да се учат.

Любопитни са и се стремят да научат новите неща в света и за хората, които го населяват. Винаги има неща, които не знаем. Интересът към живота дава енергия, помага ни да създаваме нови идеи, действа положитлно на мисленето ни и прави дните ни по-наситени и ярки.

Източник: Фитнес для мозга.

Превод и адаптация: Доротея Николова.

от

публикувано на: 30/04/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: