Дистопичното бъдеще на киното

30/04/2014

dystopiaНовата вълна от дистопични истории е факт както в литературата, така и на големия екран. Огромният успех на поредицата романи „Игрите на глада“ и техните екранизации засили интереса към жанра на нова таргет група – тинейджъри и младите възрастни (young adults, в този контекст обикновено на възраст между 18 и 25).

Литературният пазар е залят с истории, представящи бъдещето (или алтернативното настояще) на човечеството в различни мрачни варианти, а най-успешните от тях си проправят път и до киносалоните.

На пръв поглед нелогично бягство от реалността, дистопичните сюжети често ни карат да се чувстваме по-добре за собствения си живот. Работата ви може да е еднообразна, но поне не се налага да се биете със зомбита, за да излезете от дома си. Може би имате здравословни проблеми или досадни роднини, но бихте ли предпочели правителство, което контролира всяко събитие в живота ви или атмосфера, негодна за дишане?

За да отбележим триумфалното завръщане на дистопичнити сюжети в киното, ви предлагаме нашия списък с филми, на които трябва да обърнете внимание. Някои от тях са недооценени шедьоври, други очакваме с нетърпение, трети може би трябва да погледнете през друга призма, но всички ще ви накарат да се замислите.

Snowpiercer (2013)

Екранизация на френския комикс Le Transperceneige, филмът се развива в близкото бъдеще, когато експериментална технология, целяща да неутрализира глобалното затопляне, има обратен ефект.

Малката част от човечеството, която оцелява в новонастъпилата ледникова епоха, живее на Snowpiercer – огромен влак, задвижван от вечен двигател.

Името на режисьора Бонг Джун-хо се свързва с невероятно внимание към детайлите и широк спектър от емоции на екрана, а за метафоричното значение на влака ще ви оставим да помислите сами.

Blindness/Слепота (2008)

След като внезапна и необяснена епидемия от слепота сполетява жителите на неназован град, заразените граждани биват изолирани в малък лагер с плачевни условия за живот.

Филмът, чиито герои, място и време на действие остават анонимни, предлага интересна гледна точка върху прагматичните и емоционални последствия от масовата загуба на зрение.

Убедителната игра на целия актьорски състав и брилятната главна роля на Джулиан Мур превръщат тази нестрандартна дистопия в уникално кинематографично преживяване.

Idiocracy (2006)

Присъствието на комедия в този списък може и да ви учудва, но само ако не сте гледали Idiocracy. Въпреки хумористичния тон, филмът на Майк Джъдж представлява чудесна сатира на някои от проблемите на съвременното общество.

Действието се развива в САЩ, годината е 2505, а състоянието на човечеството – плачевно. Нискоинтелигентното общество е доминирано от краен консумеризъм, ниска култура и липса на стремеж към развитие.

Очевидните паралели между проблемите на съвременното общесто и хипероболизираното бъдеще в Idiocracy могат както да ви разсмеят, така и да ви натъжат.

Moon/Луна (2009)

Научната фантастика и дистопичните сюжети често се преплитат, какъвто е и случаят с Moon.

Астронавтът Сам, който е единствен обитател на станция за добив на ресурси на Луната, случайно открива шокиращата истина за собственото си съществуване и неморалните практики на компанията, за която работи.

Макар да не представя глобална картина на упадък и разруха, развиващото се в близкото бъдеще действие провокира разсъждения за използването на нови технологии и моралните отговорности, които идват с тях.

The Purge/Чистката (2013)

В близкото бъдеще (2022) САЩ е просперираща почти утопична държава с минимални нива на безраработица и престъпност. С изключение на веднъж в годината, когато се провежда „чистката“.

За 12 часа всички престъпления са легални, а органите на реда не функционират. Жестоката реалност на тази една нощ, която правителството всъщност използва като метод за контролиране на населението, ни кара да се замислим не само за мрачните страни на човешката природа, но и за високата цена на едно привидно идеално съществуване.

Продължението излиза по кината на 18-ти юли тази година, а действието отново се развива по време на чистката.

The Maze Runner/Лабиринтът: Невъзможно бягство

Изпълнената с въпроси и мистерии история е адаптация на едноименния роман на Джеймс Дашър, а премиерата е на 19-ти септември тази година.

Група момчета се озовават в огромен (и опасен) лабиринт без каквата и да било идея кой и защо ги е изпратил там. Дистопичният сюжет е пропит с напрежение и мистериозност, които нямаме търпение да усетим лично.

These Final Hours

Какво бихте направили, ако знаете, че ви остават само няколко часа живот? В тази австралийска продукция, чиято премиера е на 24-ти юли, главният герой намира отговора на този въпрос за себе си.

Сюжетът далеч не е нов, но още една гледна точка за крайностите, в които човечество би изпаднало в подобна ситуация, никога не е излишна.

The Rover

В постапокалиптичното бъдеще с неясни причини, нормалните структурите на обществото не съществуват, а малкото оцелели хора се борят за живота си с всички възможни средства.

Суровият пустинен пейзаж изглежда като чудесен фон за контрастните картини от живота на оцеляващите, а емоционалната връзка между главните герои сякаш ще ни накара да простим на Робърт Патинсън всичко, което се случи в Twilight.

Филмът излиза по кината в щатите на 20-ти юни.

от

публикувано на: 30/04/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: