Mаги Алексиева – Mey: Не бъдете аматьори!

28/04/2014

mey

Маргарита Алексиева – Mey oще от малка знае, че ще посвети живота си на музиката. На 5 започва да свири на пиано и да пее в Детския радио хор. След това учи кларинет, пиано и саксофон в софийското Музикално училище „Любомир Пипков”, а по-късно – джаз и поп пеене в Музикалната академия.

Добива популярност с появата в един от музикалните формати по телевизията. Нищо обаче не започва и не свършва с това.  Работи с Пуджи Бел – барабаниста на Ерика Баду, с когото прави цели две турнета из Европа и записва албум. Съвместният им сингъл “I call it smile” излезе през 2012г.

През 2013г. Маги зарадва публиката и с още едно ново видео към песента “Break my heart”, в което си партнира с актьора Александър Сано, който е и режисьор на клипа.

При нея всичко продължава и затова решавам да я питам някои неща.

Хората си представят риалити предаванията като трамплин към грандиозен успех. Защо на едни им се получава, а на други – не?

Смятам, че телевизията често променя хората. Човек трябва да се научи да не крие себе си пред камерата и да не бъде подвластен. Трябва да отстоява себе си и да държи на позицията си.

mey1

Форматите често не наблягат на музиката, а по-скоро на АРТИСТА като цяло. Ако трябва да посъветвам хората, които се явяват в такива формати, бих казала следното: музиката е чувство – или я има, или я няма. Ако животът ви е музика, то се борете да предадете това красиво чувство и на другите.

Ако можете да танцувате и играете, още по-добре. Не бъдете аматьори. Ако ще е музика – солфеж, пиано и много слушане! А по отношение на форматите – да, те са трамплин, въпрос на това как си изиграеш картите.

Много се говори за колаборацията ти с барабаниста на Ерика Баду – Пуджи Бел. Планирате ли нещо занапред?

Усещането да работя с такъв музикант е великолепно. И не само с него разбира се. Боби Спаркс, Пачес Стюард…

Това са музиканти, които определено знаят за какво става въпрос.. А усещането….Най-чудесното беше, когато пях в Блу Ноут в Милано и Пуджи каза : „Сега ще ви представя една прекрасна млада певица, казва се Маги и е от България.“ Това беше най-прекрасното!

Какво те изненада в собствения ти музикален път?

Изненадва ме, че се променям непрестанно. Но, каквото и да правя, музиката ми винаги търси пътя си, неподправена и истинска.

Кои са трите качества, които един успешен изпълнител трябва да притежава според теб?

Труд, интелигентност, талант и още едно ще добавя – знание.

Вярваш ли в разделението българска и чужда музикална сцена?

Има деление, определено. Като цяло това, което се слуша в България, се слушаше в чужбина мноооого отдавна.

Смятам,че музиката трябва да е по-сложна и идейна. Няма да кажа нищо повече.

Какво правиш, когато не правиш музика?

Мисля…Непрестанно мисля..Мисля за тъжните възрастни хора, лишени от  добра пенсия. Мисля за това докога хората ще мислят само за себе си. Мисля за Музиката, такава каквато беше  някога.

mey2

Мисля за това колко съм щастлива със семейството си и съм благодарна, че правя това, което искам, макар и не винаги да съм разбрана. Мисля за природата и за красотата й, за това, че трябва да спрем да си хвърляме боклуците през прозореца!

Мисля за любовта в цялата й светлина…Много мисля и не мога да спя.

Поставяш си конкретни цели или разчиташ на спонтанни провокации от страна на обстоятелствата?

Имам цели и ги следвам. Когато човек има цели, има смисъл и стимул.

Какво или кого слушаш напоследък?

Напоследък слушам много класическа музика и, разбира се, не изневерявам на любимото си нео-соул.

Как виждаш следващите топли месеци?

Виждам любов и разбира се – море-е-е.

Какво не те попитах, а трябваше?

Това е най-прекрасният въпрос, задаван някога! Трябваше да ме попиташ за следното: Трябва ли певците да имат музикална култура и да четат ноти, да учат солфеж?

mey7

Трябва ли да слушаме класическа музика? Защо се самозабравяме, след като ни дадат по телевизията? Какво за мен е музиката?

Решавам да наваксвам с въпросите при следващия ни разговор. Но преди това, знайте, че можете да видите и чуете Mey на парти на лейбъла CODE на 9 май в клуб „Тифани“, където тя ще си партнира в общ сешън с Мr. Moon. А, да… И си носете белите дрехи.

от

публикувано на: 28/04/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: