Хвърляй си боклука по Земята!

24/04/2014

d1

Вечерта след Световния ден на земята Destructive Creation направиха поредната си артистична акция със социална насоченост, а именно – изрисуваха 7 контейнера за смет в центъра на София в синьо и зелено – като цветовете на нашата планета. На всяка от тях изписаха с големи букви: „Хвърляй си боклука по земята“.

На сутринта обаче изрисуваните кофи изчезват.

Младите артисти споделят, че не искат да размахват пръст на хората, които си изхвърлят боклуците извън регламентираните места, спрямо които е насочена провокацията.

„Харесваме хората такива, каквито са и не смятаме, че трябва да се опитваме да ги променяме. Едни смятат за правилно да хвърлят боклука си в кофата, други – по земята и не сме ние тези, които ще съдят кой е прав.“

Според концепцията, акцията превръща кофата (един от възможните варианти за изхвърляне на боклук) в планетата Земя (другият възможен вариант). Хората, които имат навика да изхвърлят боклука си в контейнерите, не биха забелязали разликата, но хората, които хвърлят по земята, може и да се объркат и да го хвърлят в кофата, която прилича на Земята.

От пресцентъра на Столична община споделиха, че посланието не се разбирало по този начин, а тъкмо обратното. Освен това фирмите могат да бъдат глобени, ако има видоизменени контейнери.

Съгласно изискванията на т. 19.1 от Техническите спецификации, неразделна част от договорите за възлагане на обществена поръчка:

„Изпълнителят упражнява дейността си под своята фирмена идентичност, като маркира цялото си оборудване, транспортни средства, кошчета и контейнери с едно и също лого и девиз„.

Това ни информираха от Столичен инспекторат. От този разговор също стана ясно, че никой не е възприел акцията като някаква артистична проява.

Но дори да беше възприета така, за подобен тип действия и изяви, които водят до промяна на вида на контейнерите, разрешение не може да бъде издадено.

Всъщност, малцина успяха да станат свидетели на поредната провокация отстрана на Destructive Creation.

Те нашумяха и станаха обект на широк обществен интерес и дискусии с преобразяването на част от статуите от Паметника на съветската армия в София като американски супер герои на 17 юни 2011г.

Всички последвали акции също провокираха голямо внимание. Да видим какво следва!

Снимки: Destructive Creation

от

публикувано на: 24/04/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: