ХИВ – 30 години по-късно

23/04/2014

С председателя на фондация „Надежда срещу СПИН“ – Милен Чавов разговаряме за проблемите и отношението към носителите на вируса.

На 23 април, но преди 30 години, през 1984-та американски учени откриват вируса на ХИВ. Новината е както добра, така и лоша за хилядите за които се предполага, че са носители на вируса. Здравният секретар на САЩ – Мартин Хеклър, когато оповестява откритието, заявява, че до 2-3 години се очаква и ваксина срещу вируса.

Въпреки очакванията, ваксина срещу СПИН няма и 30 години по-късно.

Днес надеждите за лечение са насочени по-скоро към ремисия на заболяването. Самото заболяване СПИН е регистррано по-рано – 1979-та или 1981-ва, но до 1983/4-та не се е знаело какво го причинява. Според първоначалните данни вирусът на ХИВ е вариант на причинителя на един от видовете рак, известен като HTLV-3.

Откритието в САЩ закъснява с 1 година спрямо друга разработка, която се прави от френски учени, ръководени от проф. Люк Монтание, които откриват вирус, назоваван LAV. Монтание получава Нобелова награда за откритието си доста по-късно – през 2008-ма.

По данни на Световната здравна организация към края на 2012-та, носители на вируса на ХИВ за около 35.3 млн. души; най-висок е броят на заболелите в Африка, на юг от Сахара – около 25 млн. души; следвани от Южна и Югоизточна Азия – 3.9 млн. души, а най-нисък е броят на инфектираните в Западна и Централна Европа.

Според Министерството на здравеопазването към края на миналата година у нас са регистрирани около 1811 души, а от началото на годината – новите случаи на ХИВ са 181. Последните данни са от сайта на фондацията „Надежда срещу СПИН“.

от

публикувано на: 23/04/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: