10 филма, които разширяват съзнанието

24/04/2014

Предлагаме ви 10 филма, които разширяват съзнанието. Ленти, които позволяват да погледнеш живота от друг ъгъл, да го видиш в друга, неочаквана светлина. Такива, които оставят в душата незаличим отпечатък за цял живот. Когато ги гледаш, изпитваш тих възторг и усещаш, че си част от общия вселенски замисъл.

Представяме ви списъка на филми на портала AdMe, в които главното е сюжетът, а да го разбереш от първия път не е лесно.

Боен клуб / Fight Club

Fight-Club-Brad-Pitt

В един прекрасен ден малък човек от една голяма система, оплел се в лепкавите мрежи на бита си на потребител, се запознава в самолета с действения Тайлър Дардън, търговец на сапун. След тази съдбоносна среща животът на обикновения чиновник се променя радикално.

Злокобен остров / Shutter Island

Shutter Island - sogno

Федералният шериф Теди Даниълс поема разследването на случай с изчезването на пациент от лудница, която се намира на остров.

Скоро странни събития го карат да си мисли, че е получил случая, защото лекарите експериментират с пациентите си. Инстинктите на Теди разкриват обещаваща следа, но управата на болницата не му разрешава достъп до архивите, които могат да разрешат целия случай. Когато ураган прекъсва всички връзки с континента, той започва да се съмнява във всичко – в собствените си спомени, в партньора си, дори в разума си.

 Усмиряване / The Jacket

The-Jacket-adrien-brody-837729_1920_1247

Джак Старкс, ветеран от войната в Персийския залив, се завръща с амнезия в родния си щат Върмонт. Там е обвинен в убийството на полицай и изпратен в психиатрична клиника. Лекарят д-р Бекър го подлага на лечение, при което Старкс е инжектиран с експериментални лекарства. Завързван е в усмирителна риза и затварян за дълго време в чекмедже в моргата.

Упоеният Старкс се пренася в бъдещето, където среща Джаки и открива какво ще се случи след 4 дни.

Господин Никой / Mr. Nobody

Film Title: Mr Nobody

Срещаме се с дете, което обича баща си. Привързано е също толкова силно към майка си, но трябва да направи избор. Избор, от който зависи целия му живот. Живот, за който то знае много повече от родителите си. Дар ли е това или проклятие? И има ли някакво значение това? Малчуганът знае какво го чака. Иска ли го? Едва ли.

Тринайстият етаж / The Thirteenth Floor

thirteenth-floor

ИТ специалист създава система, която позволява на човек да се озове в напълно достоверна виртуална реалност. Тя моделира Ню Йорк от 30-те години на 20 век на тринайстия етаж на небостъргач. Преди обаче тя да е минала всички проверки за безопасност, младият учен решава да влезе за малко в своята нова реалност, за да се позабавлява, но….

Изворът на живота / The Fountain

the-fountain-50570b938d121

Три истории в три различни момента – истории за безкористността на един човек. И всяка история заслужава отделен филм, и всяка трябва да получи “Оскар” за искреността, заради любовта.

Шоуто на Труман / The Truman Show

truman-1

Макар че заглавието звучи цирково, няма да видите мечка да кара велосипед. И клоуни няма. Само Труман е тук, който живее в телевизора. В неговия свят няма жестокост, сълзи или цинизъм. Можете да му съчувствате или да му завиждате. Да плачете или да се смеете. Но със сигурност ще го запомните.

Мементо / Memento

memento20

Младият Ленард страда от рядка болест – загуба на краткосрочната памет. Той помни всичко до деня, в който умира жена му. Не знае обаче къде е спал снощи и кои са хората около него. Хората с такава диагноза лежат в специализирани учреждения, но Лени има цел – да отмъсти за убийството на жена си.

Матрицата / The Matrix

matrix1

Животът на планетата е сън, а да се събудиш без чужда помощ не можеш. Да разграничиш действителността от измислената реалност също не е възможно. Хората живеят, без дори да подозират, че са само енергия.

Досадният мъж / Den brysomme mannen

denbrysommetog

Филм за избора. За рамките, които сами си поставяме, като постъпваме, както е прието, както всички очакват от нас.

Повечето мечтаят за работа с добър изглед от прозореца, собствен кабинет, апартамент, за свободни отношения. Жителите на един странен град имат всичко това. На пръв поглед те нямат никакви проблеми. Живеят без емоции, дори се усмихват по инерция, а не, за да споделят радостта си.

А вие? Какво бихте добавили към списъка?

Източник: AdМe

Превод и адаптация: Доротея Николова

от

публикувано на: 24/04/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: