Картини от една изложба 24.11.2012

19/11/2012

През 629 година след Христа будисткият монах Genjo Sanzo (Xuanzang на китайски) предприема пътуване до Индия през пустинята Гоби, в резултат на което донася в Китай 657 санскритски текста и основава школата Faxian.

Вдъхновен от неговите приключения и значимостта на приноса му за развитието на цяла Източна Азия, японският музикант KITARO се включва в подготовката на документалната поредица на телевизия NHK.

Тази поредица е озаглавена „SILK ROAD“ или „ПО ПЪТЯ НА КОПРИНАТА“, чието начало е на 17 април 1980, след личната намеса на две от най-влиятелните фигури на тогавашен Китай – Чжоу Ен Лай и Дън Сяо Пин.

Филмите разказват за влиянието на страните от Китай до Рим за развитието на световната цивилизация и неочаквано дори за създателите си постигат изключителен успех сред телевизионната аудитория.

В третия албум с музика към сериала „ПО ПЪТЯ НА КОПРИНАТА“ KITARO се спира на величието на TUNHUANG или ДУНХУАН („концентрирано великолепие“ в превод от китайски), оазис в пустинята Такламакан, провинция Гансу в Северозападен Китай.

По време на снимките с екипа на телевизия NHK той е силно впечатлен от разкритите през 1900 древни пещери Могаоку (на Запад са известни като пещерите Могао), но местните хора ги наричат също така Циенфодун (Хиляда статуи на Буда).

Тук са открити над 45 хиляди ръкописа, наред с каноничните текстове има оригинални коментари, апокрифни книги, молитвеници, конфуциански и даоистки съчинения, несториански християнски текстове, текстове, свързани с макиавейството и дори с юдеизма, сведения за управлението на китайските императори, административни документи, антологии, речници на специфични редки думи, календари, калиграфски ексерсизи.

Всъщност първите писмени сведения се свързват с император У от династия Хан (206 – 220 г. пр. н. е.), но по-нови археологически разкопки доказват, че историята на ДУНХУАН води чак до времената на династия Ся (ХХІ-ХVІ в. пр. н. е.). В една от пещерите Могао е открита и най-старата печатна книга в света – „Диамантената сутра“ (868), принтирана с помощта на дървени блокчета.

Но не само ръкописите впечатляват в ДУНХУАН, в пещерите Могао са открити безценни стенописи и скулптури, включително най-старата нарисувана с мастило „мандала“ (ІХ – Х в. сл.Хр.), и поради всичко това обектът е включен през 1987 в Списъка на ЮНЕСКО за паметници на световното културно и природно наследство.

Албума „TUNHUANG“ или „ДУНХУАН“ ще чуем в предаването „Картини от една изложба“ на програма „Хоризонт“ на БНР в събота, 24 ноември, след новините от 21.00 ч.

от

публикувано на: 19/11/2012

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: