Бояна Траянова – една българка в Ню Орлийнс

14/11/2012
Снимка: личен архив
Бояна Траянова

Родно място на известни джаз музиканти, сред които блестят имената на Луис Армстронг, Луи Прима и Уинтън Марсалис, Ню Орлийнс е най-големият град на щата Луизиана. Известен е с огромното си културно наследство и музикални традиции. Наричат го „люлка на джаза“. В Ню Орлийнс от десетилетия се провеждат фестивали, карнавали и какви ли не тържества. Всяка година там организират известния New Orleans Jazz Festival, както и фестивала „Марди Гра“ прочут с пъстрите и многолюдни паради. В това истинско море от празнични събития живее многонационално музикално общество. Част от него е Бояна Траянова – млада перкусионистка, родена в България. Отива в САЩ на 9-годишна възраст, заедно със своите родители. Там завършва училище, продължава в университет.

Следвах компютърни науки – разказва Бояна. – Но разбрах, че това не е за мен и реших да се занимавам само с музика. Нямам специално образование. Когато бях в училище, свирих в оркестър. Както и в различни групи, заедно с моите приятели. Учила съм се и от слушане на оркестрите, които постоянно свирят по улиците на нашия град. Днес работя с професионални групи. Тромбон Шорти е може би най-известният изпълнител, с когото съм имала щастието да свиря. Той е истинска звезда. Много харесвам Уолтър Уулфман Уошингтън – блус китарист и певец, истинска икона в тази музика. Да бъда част от групата му е огромно удоволствие. През последните 1-2 години съм в „Неслорт“ – модерния джаз състав на Рик Тролсен, великолепен тромбонист и композитор.

Бояна участва и в диксиленд формации. Нека припомним, че Ню Орлийнс е родно място едноименния стил, както и на диксилендите – оркестри, изпълняващи музика в този стил. Истинско море от събития, градът е любимото място за Бояна.

Ню Орлийнс е уникален – твърди младата изпълнителка. Там непрекъснато звучи музика на живо. Няма друг град в тази огромна държава, който да предлага такова стилово разнообразие. Атмосферата е невероятна. Все още не съм свирила в България, но много бих искала и се надявам това да се случи някой ден. Гостувала съм в Швейцария и Германия с Анди Хофман и „Би-гоус“ – бенд, чийто лидер е от Европа.

Българската музика е много интересна за мен, вълнувам се като я слушам – продължава Бояна. – Тези неравноделни ритми наистина са завладяващи. Нямам опит с тях, защото не съм живяла много в България, но бързо ги „хващам“. Когато си дойда в София, буквално „залепвам“ за фолклорните телевизионни канали. „Панорама“ – един от съставите, с които работя в Ню Орлийнс, има в репертоара си пиеси от цял свят. Искат да им предложа и български мелодии, които ще включим в програмите си.

Формацията Geynielle Neville&New Orleans Ladys е съставена само от жени. Солистка е Гейниъл. Инструментите са пиано, бас китара, барабани, има и бек вокали. Подготвили сме шест авторски песни. Заедно композираме музиката, текста, правим аранжиментите. Около година работим доста активно. С тази група, а и с останалите формации имам участия в джаз клубове, фестивали. Прави впечатление, че в последно време увлечението по балканската музика се е превърнало в мода. Колегите ми я харесват, но не знаят откъде идва. На приятелите, както и на всички, които ме попитат, разказвам къде съм се родила, каква страна е България.

Дамите от формацията на Гейниъл подготвят първия албум на групата. А Бояна прави планове за първото си гостуване в България като изпълнител.

A Tyrant`s Invitation – Neslort Band
Geynielle Neville & The New Orleans Ladys – New Orleans Ladys

от

публикувано на: 14/11/2012

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: